x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medici români de excepție: Tânăr de 27 de ani, salvat de o tumoră cerebrală extrem de rară, de 12 centimetri

Medici români de excepție: Tânăr de 27 de ani, salvat de o tumoră cerebrală extrem de rară, de 12 centimetri

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2024   •   20:11
Medici români de excepție: Tânăr de 27 de ani, salvat de o tumoră cerebrală extrem de rară, de 12 centimetri

Aceasta este o poveste despre curaj, despre încredere, despre o echipă medicală care și-a pus toată priceperea și sufletul pentru a-i reda acestui tânăr șansa la o viață normală.

O intervenție chirurgicală complexă făcută la Spitalul de Neurochirurgie din Iași a schimbat viața lui Andrei, un tânăr de 27 de ani din București, care suferea de o tumoră cerebrală de 12 centimetri, extrem de rară.

Povestea lui Andrei a început în urmă cu trei ani, când a început să aibă dureri puternice de cap. Acum un an, medicii i-au descoperit o tumoră de un centimetru.

Starea lui s-a înrăutățit, și-a pierdut mobilitatea în partea stângă a corpului și avea probleme de vorbire.

După ce medicii din București nu i-au dat speranțe, tânărul a ajuns la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iași. Aici, echipa medicală condusă de profesorul Lucian Eva a descoperit că tumora ajunsese să ocupe aproape jumătate din emisfera cerebrală stângă.

Prof. Univ. Dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași:

“Andrei este un tânăr de 27 de ani diagnosticat, într-o clinică din țară, cu o tumoare cerebrală în urmă cu un an, pentru care s-a hotărât urmărire imagistică. Din păcate, evoluția nu a fost tocmai favorabilă, deoarece, după un an, el s-a prezentat în clinica noastră cu manifestări neurologice majore, de tipul tulburărilor motorii – adică nu putea să miște mâna și piciorul stâng – precum și tulburări de vorbire, însoțite de dureri foarte mari de cap, ceea ce noi numim generic sindrom de hipertensiune intracraniană.

Leziunea, dacă inițial, acum un an, era de aproximativ un centimetru, de această dată era extinsă pe aproape jumătate din emisfera cerebrală stângă. După minuțioase explorări neuroimagistice, am decis să efectuăm o intervenție chirurgicală, în condiții de monitorizare cu mapping cerebral, astfel încât să prezervăm funcțiile vitale ale pacientului.

A fost o intervenție chirurgicală laborioasă, dar am reușit să rezecăm aproape integral această tumoare. Ce este interesant este că, din punct de vedere anatomopatologic, s-a demonstrat că este o tumoare extrem de rară, benignă, ceea ce înseamnă că există posibilitatea vindecării acestui pacient cu un tratament corect, efectuat de aici înainte.

După cum ați văzut, operația a fost un succes. Andrei și-a reluat toate funcțiile motorii pierdute, inclusiv vorbirea, astfel încât astăzi vorbim despre el ca despre un tânăr care și-a recâștigat încrederea în sine, încrederea în viață, și sperăm noi că este mulțumit de ceea ce am realizat pentru el, noi toți din clinică.

Ne-am mai întâlnit în consultație când era într-o stare critică majoră, iar acum este o bucurie să vezi cum pacienții ajung să îți spună un simplu <> pentru toată munca depusă de o întreagă echipă medicală.”

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: operaţie tumoră cerebrală gigant