Colegiul Medicilor din Caras-Severin i-a absolvit de orice vina pe medicii de la maternitatea din Resita, unde in ultimele sase luni au murit 23 de copii. Doar in lunile iulie si august ale acestui an au murit sase copii.
ANDREEA TUDORICA
Cercetarile au fost demarate de procurorii resiteni in urma unei sesizari primite in 30 august a.c. in legatura cu moartea unui nou-nascut in cadrul sectiei de specialitate a Spitalului Judetean Caras-Severin. Avand in vedere ca numai in lunile iulie si august, in cadrul aceleiasi sectii, au murit alti cinci copii, cercetarile au fost declansate pentru a determina cauzele care au condus la aceste decese si daca s-au produs in urma unor culpe medicale. Astfel a luat nastere dosarul cu nr. 2145/P/2004.
NECROPSII. La 2 septembrie, procurorii sesizeaza Colegiul Medicilor Caras-Severin solicitand efectuarea unei investigatii care sa stabileasca daca aceste decese au survenit ca urmare a unor infectii intraspitalicesti si daca au fost constatate abateri de la normele deontologice medicale sau situatii de culpa sau eroare medicala. Institutul de Medicina Legala Timisoara urmeaza a se pronunta asupra probelor prelevate in urma necropsiilor de la nou-nascutii decedati in perioada februarie-august 2004 in Maternitatea Resita. De asemenea, procurorii au solicitat Directiei de Sanatate Publica a Judetului Caras-Severin comunicarea intregii documentatii ce a dus la concluzia ca nu au fost inregistrate focare de infectie nozocomiala in Spitalul Judetean Caras-Severin. Pana la inchiderea editiei, Colegiul Medicilor din Caras-Severin nu comunicase Parchetului de pe langa Judecatoria Resita concluziile la care a ajuns in urma verificarii imprejurilor in care au decedat cei peste 20 de copii.
CAUZE DIFERITE. Potrivit BBC, raportul final al Colegiului Medicilor Caras-Severin mentioneaza ca cei sase copii au murit din cauze diferite, fara ca respectiva comisie sa incrimineze pe cineva. Conform acesteia, diagnosticele au fost diferite si au cuprins prematuritate de termen, fara ca nou-nascutul sa reziste in mediul extrauterin, hipoaxie acuta, malformatie congenitala, infectie transplacentara, hematom retroperonenian. In acelasi raport, Comisia spune ca nu a existat eroare sau culpa medicala, iar ca deontologia medicala a fost respectata.
ALT CAZ
Conform BBC, Colegiul Asistentilor Medicali din Caras-Severin s-a autosesizat si cere analizarea cazului in care un asistent medical de la Sectia de Pediatrie din cadrul aceluiasi spital, Spitalul Judetean din Resita, este acuzat de malpraxis. Un tratament injectabil acordat unui baietel de 3 ani din Resita - in urma unei injectii, micutul nu mai poate sa-si miste piciorul deoarece, asa cum spun parintii, i-ar fi fost administrata gresit injectia si i-a atins un nerv. Parintii au reclamat situatia la conducerea Spitalului Judetean si la Directia de Sanatate Publica a judetului Caras-Severin, iar Colegiul Asistentilor a pornit cercetarile pentru a emite parerile si in acest caz.Citește pe Antena3.ro