Peste 100 de cadre medicale protestează astăzi în faţa Ministerului Sănătăţii faţă de bugetul mic alocat acestui domeniu. Protestatarii cer, de asemenea, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistemul public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi. Totodată, protestatarii doresc consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a afirmat că următoarea etapă, după pichetarea Ministerului Sănătăţii, va fi organizarea unui marş şi a unui miting în Bucureşti la care sunt aşteptaţi să participe aproximativ 40.000 de profesionişti din sănătate.
"Dacă ne gândim gradual la alte măsuri, dacă nu se ţine cont de ceea ce dorim noi, nu poate să fie decât greva generală în sănătate. Dacă nu, după exemplul colegilor noştri din alte ţări care au reuşit în 6 ore să îşi rezolve problema - demisia în bloc. Să lucreze în sănătate cei care ne dau lecţii şi nu ne dau fonduri. Domnul ministru este de acord cu revendicările noastre, numai că declară o anumită neputinţă din cauza deciziilor care se iau la nivel guvernamental şi la nivelul Parlamentului, decizii cu care el este obligat să fie solidar. Noi nu cerem altceva decât Guvernul şi Parlamentul să îi dea puteri depline de negociere şi ceea ce hotărâm aici să fie acceptat fără tot felul de modificări. Experienţa ne arată că discutăm aici, stabilim un acord, după care în Guvern se revine pentru că sunt alte priorităţi. Ori să ni se spună clar: sănătatea nu este prioritate şi nu avem nevoie de profesionişti. Domnul preşedinte Băsescu ne-a spus-o clar să plecăm în străinătate şi ne-o spune şi Guvernul şi Parlamentul şi atunci plecăm sau să se spună că este o prioritate şi atunci prioritatea o stabilim şi în cadrul bugetului", a spus Astărăstoae, potrivit Agerpres.
El a admis că problemele se rezolvă la masa dialogului într-o ţară normală, însă în România modelul protestelor în stradă a dat roade.
Leonard Bărăscu: Suntem în stradă pentru a cere creșterea salariilor
Președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat miercuri că protestatarii din fața Ministerului Sănătății se află în stradă pentru a cere mărirea salariilor personalului din sistemul sanitar.
"Sperăm ca după aceste proteste domnul ministru să fie vectorul nostru de a prezenta Guvernului dorințele noastre—6% care ar putea scoate sistemul dintr-o criză care persistă de 23 de ani. Sperăm ca atunci când se vor mai propune unele legi influența noastră să fie mult mai importantă și mai vizibilă. Suntem în stradă pentru a susține creșterea salariilor tuturor cadrelor medicale, iar legea salarizării să cuprindă pe toată lumea din sistem", a spus Bărăscu în fața Ministerului Sănătății.
Potrivit acestuia, ar fi necesar un control "adecvat" în sistemul de sănătate, dar și manageri eficienți.
"Banii rezolvă multe dintre probleme, dar ne trebuie un control adecvat. Părerea mea și a colegilor mei este că ne trebuie un control adecvat și niște manageri buni", a spus reprezentantul Sanitas, potrivit Agerpres.
În opinia sa, creșterea cu 20% a salariilor medicilor rezidenți nu ar fi suficientă.
"Nu le-ar fi de ajuns medicilor rezidenți 20%. Dacă acum au 800 de lei înseamnă că majorat cu 20% vor avea 960 lei. Dacă te duci să te cazezi, îți cer 200 de euro", a mai afirmat Leonard Bărăscu.
Coaliția Profesioniștilor din Sănătate a anunțat pichetări ale Ministerului Sănătății și Ministerul Finanțelor până pe 27 septembrie, între orele 11,00-13,00.