Organizaţia pentru Sănătatea Mondială (WHO) a anunţat că a verificat riscul potenţial al plasticului din apa potabilă, după ce o noua analiză a descoperit că unele dintre cele mai populare branduri de apă din lume conţin mici particule de plastic. Un studiu anterior a descoperit microplastic în apa de la robinet, scrie The Guardian.
În noul studiu, au fost analizate 259 de sticle din 19 locaţii din nouă ţări. În total au fost verificate 11 branduri diferite, în care s-au găsit 325 de particule de plastic în fiecare litru de apă vândut.
Dintre cele 259 de sticle testate, 17 nu conţineau plastic în apă, potrivit studiului.
Cercetătorii au afirmat că au “găsit de două ori mai multe particule de plastic în apa îmbuteliată” comparativ cu cele găsite în apa de la robinet.
Potrivit noului studiu, cel mai comun tip de plastic găsit a fost polipropilena, plastic folosit şi în confecţionarea capacelor pentru sticle. Sticlele analizate au fost cumpărate din SUA, Brazilia, India, Indonezia, Mexic, Liban, Kenya şi Thailanda.
Cercetătorii au folosit Roşu de Nil pentru a vedea particulele în apă.
Studiul nu a fost publicat încă în niciun jurnal şi nu a trecut printr-o revizuire ştiinţifică.
Nestle a criticat metodologia folosită în studiu, afirmând într-o declaraţie că folosirea Roşului de Nil poate genera rezultate false.