x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miliardarul Erbasu, inmormantat crestineste

Miliardarul Erbasu, inmormantat crestineste

25 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Afaceristul Mihail Erbasu a fost ingropat ieri la Cimitirul Tiganesti, din comuna Ciolpani. La inmormantare au fost prezente sute de persoane: rude, prieteni, parteneri de afaceri si simpli curiosi

"Nu pot sa cred ca nu-l mai am"

Sute de persoane, prieteni, rude, cunoscuti si fosti angajati sau colegi ai lui Mihail Erbasu au fost prezenti ieri la Cimitirul Manastirii Tiganesti, din judetul Ilfov, pentru a-si lua ramas bun de la cel care a fost confident, tata, sot, sef sau bun prieten.
ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU

Ceremonia a inceput inca de dimineata, la locuinta familiei Erbasu din cartierul bucurestean Baneasa, precum si la firma SC Erbasu Constructii SA. Alaturi de sotie si copii, s-au aflat si cateva celebritati, printre care fostul primar al Bucurestilor, Viorel Lis, fostul presedinte al Consiliului Judetean Ilfov, Constantin Bebe Ivanovici, si primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, acesta fiind ultima persoana cu care Erbasu a vorbit la mobil, inainte de tragicul eveniment.

Cortegiu impresionant

Cortegiul funerar a plecat din Baneasa, oprindu-se la Biserica Dorobanti, unde un sobor de patru preoti a oficiat slujba religioasa. Biserica si curtea au devenit neincapatoare pentru sutele de persoane care au tinut sa fie prezente, chiar si in aceste momente, alaturi de familia Erbasu. Trotuarele erau pline de masini parcate, de cunoscuti si de curiosi. Toti comentau tragicul sfarsit de care a avut parte prosperul om de afaceri. Presa aproape ca nu s-a putut strecura in biserica, pentru a imortaliza sicriul deschis, in care se afla trupul neinsufletit al lui Erbasu. Slujba, care a durat aproximativ doua ore, s-a desfasurat pe fundalul corului bisericesc. La iesire, s-a aruncat "ortul", iar trecatorii se imbulzeau sa stranga banii de pe trotuar. Sotia lui Mihail Erbasu a avut asigurata asistenta medicala pe toata durata slujbei de la biserica, cat si a inmormantarii de la Tiganesti. In timp ce doamna Erbasu era prabusita de durere, copiii s-au tinut tare, dar si ei erau imbarbatati de prieteni. Afara, cateva camioane erau incarcate cu zecile de coroane si jerbe. Politia Rutiera s-a mobilizat inca de dimineata pentru a asigura bunul trafic in zona.

Blocaj pe DN1

Coloana s-a pus in miscare in jurul orei 13:30, formata din peste 200 de masini si autocare. Traficul, si asa foarte alambicat in Capitala la ora aceea, a fost dat pur si simplu peste cap. Cu chiu cu vai, cortegiul funerar si-a facut loc pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti. Participantii la trafic au asteptat, dand dovada de intelegere, astfel se face ca nimeni nu a avut curajul sa claxoneze sau macar sa injure. Strabatand DN1, pe banda intai, coloana funerara a ajuns la Ciolpani. Aici, un echipaj de politie al Serviciului Politiei Rutiere Ilfov a oprit traficul pentru a face loc sutelor de masini.

La loc cu verdeata

Cimitirul Manastirii Tiganesti a fost ales de familia Erbasu in urma cu zece ani. Mihail Erbasu a contribuit, la vremea respectiva, la refacerea unui corp al manastirii.

Cimitirul vechi era gata sa-l primeasca pe defunct. Cavoul familiei Erbasu este construit pe patru niveluri simetrice, imbracat in marmura neagra, crucea impunatoare fiind din marmura de culoare alba. Pe partea din stanga mormantului era gravat numele lui Mihail Erbasu, iar in dreapta, numele sotiei acestuia. Inca de la ora 12:00, la cimitir au inceput sa vina cunoscutii, in special fosti colegi si angajati ai lui Mihail Erbasu. In asteptarea cortegiului, oamenii au discutat despre cel care a fost omul de afaceri si despre imprejurarile in care acesta si-a pierdut viata. "Era un om foarte puternic. Stia ce vrea de la viata. Tot ceea ce si-a propus a realizat. A avut o viata implinita, dar plina de urcusuri si coborasuri. Nu pot sa cred ca nu mai este. Joi am vorbit cu el si urma ca luni sa vin la el la firma, sa incepem o afacere. Acum, il conduc pe ultimul drum", comenta unul dintre colaboratorii sai.

Un munte de flori

Masina mortuara a intrat pe poarta cimitirului la ora 15:30, coloana intinzandu-se pe 2 kilometri. Cei care se aflau in a doua jumatate a coloanei nu au apucat sa ajunga la timp pentru a-si lua ramas bun de la Erbasu. Micul cimitir a devenit neincapator, astfel ca celelalte morminte au fost calcate in picioare de curiosi. Cei patru preoti au oficiat slujba de inmormantare, iar in momentul in care s-a facut "Vesnica Pomenire", rudele, prietenii si toti cei de fata au izbucnit in lacrimi, unii dintre ei ridicandu-si ochelarii de soare pentru a-si putea sterge ochii. Doamna Erbasu era insotita de consilierul prezidential Octavian Stireanu, trimis special de la Palatul Cotroceni. "Nu pot sa cred ca nu-l mai am! Nu pot sa cred", spunea printre suspine doamna Erbasu. Imediat ce trupul neinsufletit a fost coborat in cavou, sutele de oameni au trecut pe la mormant pentru a-si lua ramas bun. Mormantul a fost acoperit de un munte de flori.

DECESUL

Omul de afaceri Mihail Erbasu, 62 de ani, a fost gasit mort, luni, in jurul orei 7:00, in piscina vilei sale din comuna ilfoveana Snagov. Imediat a fost anuntata sotia, dupa care, la vila, a sosit un echipaj al politiei Snagov, ofiteri ai Politiei Judiciare si un procuror criminalist. Anchetatorii nu pot indica inca cu precizie ora mortii, aceasta putand surveni in noaptea de duminica spre luni sau luni dimineata. Familia lui Erbasu a gasit mai multe foi scrise, una dintre acestea fiind inmanata reprezentantilor Politiei. Potrivit lui Popa, in aceasta foaie (scrisa pe ambele fete) Erbasu si-ar fi motivat gestul, insa Politia nu a dat inca o solutie privind cauza mortii omului de afaceri.

"Nu s-a sinucis"

Nici unul dintre cei prezenti nu crede ca Mihail Erbasu ar fi fost capabil sa se sinucida. "Nu avea nici un motiv sa o faca. Realizase in viata ce a vrut si era sprijinul multor oameni. Copiii se bazau pe el, baiatul lucreaza la firma, insa mereu ii cerea tatalui sau sfaturi chiar si intr-o problema minora. Tot de la bani i se trage. A deranjat pe cine nu trebuia, cand nu trebuia si nu a cotizat. Acum, iata, a platit", spunea altcineva.

Chiar si cu doar cateva clipe inainte ca Mihail Erbasu sa fie inmormantat, cateva batrane din Ciolpani se intrebau: "Daca s-a sinucis, de ce i-au facut slujba la biserica? Si de ce nu l-au ingropat la marginea cimitirului, asa cum se face cu sinucigasii. E ceva necurat la mijloc. Sigur l-au omorat altii, dar nu vrea nimeni sa spuna cine".
×
Subiecte în articol: observator erbasu