x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Minerit - Marin Condescu trage sfori pentru acoliti

Minerit - Marin Condescu trage sfori pentru acoliti

07 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Profitand de o asa-zisa intelegere electorala cu presedintele Traian Basescu, liderul minerilor din CNLO, Marin Condescu, trage sforile pentru a demite directori ai unor institutii de interes national. Toate acestea, pentru a-si putea numi acolitii in locul lor, astfel incat sa ascunda vechi "afaceri", dar si pentru a detine, in continuare, controlul sistemului energetic din zona Olteniei.
CRISTIAN VASILCOIU

DORINTA. Liderul sindical Marin Condescu vrea sa aranjeze lucrurile dupa pofta inimii
Liderul sindical al minerilor din cadrul CNLO, Marin Condescu, s-a transformat, peste noapte, intr-un fel de baron al Olteniei, tragand sfori pentru numirea unor prieteni de-ai sai in fruntea unor institutii de interes national, ba chiar si in Guvern. "Jocurile" lui Condescu survin unei intelegeri electorale pe care el sustine ca a incheiat-o cu fostul presedinte al PD, Traian Basescu, intre cele doua tururi de scrutin pentru prezidentiale. Asa se face ca, opinand ca actualul presedinte al Romaniei i-ar fi dator - ,liderul sindical al minerilor din CNLO, fost apropiat al PSD, taie si spanzura in Gorj si Dolj, pe mandatul PNL-PD.

INTALNIRE SI VOTURI. Marin Condescu a declarat public ca Traian Basescu i-a promis ca-i va pune prietenii in posturi economice-cheie din Oltenia, daca-l va sprijini pentru a castiga alegerile in turul II, ceea ce a-nceput, deja, sa se-ntample, primul nume fiind Ionel Mantog, care a fost numit secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului. Asta pentru ca Traian Basescu e convins ca, de exemplu, in Gorj, a castigat alegerile pe mana minerilor, desi nu e deloc adevarat, asa cum rezulta din datele oficiale rezultate in urma numaratorii voturilor. Cu toate acestea, desi filiala Gorj a Aliantei DA l-a vrut ca secretar de stat pe probleme de minerit pe Nicolae Cilibiu, pe functie a fost pus Ionel Mantog, iar acesta, la randul lui, ii vrea la carma celor doua complexuri energetice Turceni si Rovinari pe Nicolae Simionescu si Gheorghe Davitoiu, desi acestia nu au primit sustinerea politica a organizatiei judetene a partidului de la putere. Marin Condescu s-a intalnit, inainte de alegeri, cu Traian Basescu, dupa ce pusese PSD-istilor conditii, pentru a-l sustine pe Nastase. Rezultatul a fost acela ca, inainte de turul II, liderul minerilor a dat un comunicat de presa prin care anunta ca el si minerii lui il sustin pe Traian Basescu. In Gorj, un judet rosu pana anul trecut, in care PSD-ul era majoritar pe toate planurile si in care se afla cei mai multi mineri, e drept ca, de aceasta data a castigat Basescu, cu 84.941 de voturi, Nastase avand 74.925 de gorjeni care l-au votat, potrivit datelor de la statistica. Victorie!, se poate spune, in conditiile in care in turul I Nastase avea 68.228 de voturi, Basescu, 46.799 de voturi, iar Vadim, 47.330. Potrivit statisticienilor, insa, Basescu i-a castigat de partea lui pe oamenii lui Vadim, 4 din 5 votanti din turul I care l-au preferat pe presedintele PRM votand in turul II cu presedintele PD.

SUSTINERE. Marin Condescu avea tot interesul ca Ionel Mantog (PSD-ist care a trecut de curand in barca lui Basescu, ca sa i se potriveasca condurul de Cenusareasa) sa aiba in mana mineritul si, mai nou, energia. O data ca sa poata controla, prin el, administratia si sa incline balanta catre mineri, in defavoarea energeticienilor, si apoi pentru a ascunde "nebuniile" lor din trecut. Una dintre ele este aceea ca Ionel Mantog, pe vremea cand era directorul Directiei de Resurse Umane- Legislatie-Restructurare-Privatizare din cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, a dat firmelor SC ROSIND SA si SC INITIATIVA SA lucrari de aproape 26 de miliarde lei, la nivelul anului 2003, prin incredintare directa, incalcand astfel legea. Cele doua firme au fost infiintate de sindicatele lui Condescu ca, de altfel si SC OLSERVMIN SRL, si aveau drept scop angajarea disponibilizatilor din bazinele miniere. Initial, scopul a fost social sau cel putin declarativ, pentru ca firmele trebuiau sa lucreze fara cheltuieli de regie si fara profit. OLSERVMIN se ocupa de intretinere, curatire, trasee benzi, colectare fier vechi, demolari, defrisari si alte activitati colaterale mineritului. ROSIND si INITIATIVA aveau ca tema de lucru sa faca curatenie si paza in sediile unitatilor miniere. Toate bune si frumoase pana aici, dar Condescu a uitat sa respecte cotractele initiale incheiate cu CNLO. Desi contractul s-a incheiat pentru ca 500 de oameni sa fie platiti pentru serviciile OLSERVMIN, Condescu a angajat inca 500 de oameni, care au fost platiti de CNLO, fara sa existe un document care sa justifice necesitatea cresterii numarului de personal. In plus, s-a mers initial pe ideea unor societati fara cheltuieli de regie si fara profit, dupa care acestea au fost incluse in preturile percepute Companiei.

In timp ce secretarul de stat Ionel Mantog ii plimba pe Simionescu (actual sef al atelierului de proiectare la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia) si pe Davitoiu (care e directorul Directiei Miniere de cariera Rovinari) pe la judeteana de partid si pe la minister, pentru a-i prezenta ca cei mai in masura sa ocupe posturile de directori de la complexurile Turceni si Rovinari, Marin Condescu denigra prin diferite interviuri acordate presei locale actuala conducere. Scopul sau era, lesne de inteles, de a-l scoate basma curata pe bunul sau amic de la MEC, secretarul de stat Ionel Mantog.

PROMISIUNI FACUTE NUMAI PE HARTIE

Promisiunea lui Condescu a fost numai pe hartie (foto), pentru ca nu i-a convins pe mineri sa-l voteze pe Basescu. Deci, Basescu nu are nici o datorie la el, chiar daca i-a promis niste functii pentru prietenii sai. Daca presedintele ar lua asta in calcul, si-ar da seama ca nu are nici o datorie morala fata de liderul minerilor, iar niste tehnocrati cum sunt Marin Constantin, directorul Complexului Energetic Turceni, si Ion Pisc, directorul Complexului Energetic Rovinari, ale caror capete le vrea Mantog, ar putea sa ramana pe functii si sa-si faca treaba asa cum stiu. Lucru confirmat si de comunicatul MEC, care se adreseaza sindicalistilor din Complexul Energetic Turceni astfel: "In orice ipoteza a inlocuirii unui membru al echipei manageriale la oricare dintre societatile aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea ministerului, singurele criterii care vor fi avute in vedere vor fi cele de performanta profesionale". (semneaza consilier al ministrului, Dumitru Saioc).

INTALNIRE
Liderul sindical Marin Condescu recunoaste ca s-a intalnit cu Traian Basescu, intre cele doua tururi de scrutin pentru prezidentiale, si ca acest lucru l-a determinat sa-si schimbe punctul de vedere asupra identitatii candidatului care urma sa fie sustinut de mineri. Spune insa ca nu i-ar fi solicitat nimic lui Traian Basescu, in schimbul sustinerii sale, ci doar sa nu aduca mineritul in sapa de lemn. "Nu am nici o legatura cu numirea domnului Mantog secretar de stat si nici nu i-am cerut presedintelui Basescu asa ceva. Ne-am spus, reciproc, punctul de vedere asupra problemelor din minerit si am fost convins ca vom avea alta soarta cu domnul Basescu presedinte. De aceea am dat acel comunicat de presa in care le-am recomandat minerilor sa-l sustina pe domnul Basescu. Nu fac jocurile nimanui, nu ma intereseaza cine conduce compania sau complexurile energetice, caci aceste aspecte nu tin de competenta sindicatului. Numirea domnului Mantog mi se pare, intr-adevar, benefica mineritului, caci, din cate-l cunosc eu, este un om care stie cu ce se mananca meseria asta", declara, raspicat, Marin Condescu, incercand sa convinga asupra inocentei sale.
×