x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Minimum 7.000 de persoane cu dizabilităţi vor primi sprijin de până la 5.000 de euro pentru echipamente asistive

Minimum 7.000 de persoane cu dizabilităţi vor primi sprijin de până la 5.000 de euro pentru echipamente asistive

22 Apr 2019   •   19:21
Minimum 7.000 de persoane cu dizabilităţi vor primi sprijin de până la 5.000 de euro pentru echipamente asistive

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a anunţat luni că cel puţin 7.000 de persoane cu dizabilităţi vor primi vouchere de până la 5.000 de euro fiecare pentru a-şi putea achiziţiona echipamente asistive, fiind vorba de un program finanţat din fonduri europene în valoare totală de 23,5 milioane de euro.

"Minimum 7.000 de persoane cu dizabilităţi vor primi vouchere cu o valoare de până la 5.000 de euro fiecare pentru a-şi putea achiziţiona echipamente asistive, precum cititor pentru nevăzători, fotoliu rulant activ, proteză audio, elevator, produse asistive pentru desen şi scriere, produse manipulatoare robotizate", a declarat Rovana Plumb la Palatul Victoria, unde a lansat alături de ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, două apeluri de proiecte sociale finanţate din fonduri europene.

Ea a adăugat că în cadrul aceluiaşi proiect există o a doua componentă, care vizează angajatorii.

"Pentru amenajarea locului de muncă special pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi, subvenţionăm angajatorii cu 2.250 de lei pe lună", a completat Plumb.

Ministrul Marius Budăi a subliniat, la rândul său, că persoanele cu dizabilităţi "trebuie scoase în societate".

"Trebuie să le arătăm şi o să le arătăm - şi pe parcurs o să vedem rezultatele - că ele sunt necesare şi utile societăţii, dar trebuie să arătăm şi societăţii că aceste persoane ne sunt utile. În completarea acestor măsuri o să venim în paralel nu numai cu măsuri de angajare şi de amenajare a locului de muncă, ci şi cu măsuri de subvenţionare pentru angajatori, pentru cei care angajează persoanele cu dizabilităţi, tot prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. Sunt măsuri care vin în continuarea şi implementarea programului de guvernare lansat de PSD în decembrie 2016. Recent a intrat în aplicare ordinul ministrului Muncii, cel care se referă la persoanele cu amputaţii, iar în perioada următoare lucrăm la prelungirea acestui ordin şi pentru copiii cu dizabilităţi, cu amputaţii. Menţionez că aici o să mai dureze un pic, deoarece este necesară la Legea 448, nu se poate prin ordin de ministru", a explicat Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că programul privind tehnologia asistivă se adresează persoanelor cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani.

AGERPRES

×