Crăciunul din acest an a fost cel mai sigur şi cel mai liniştit din ultimii cinci ani, a afirmat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de poliţie Monica Dajbog, într-o declaraţie de presă referitoare la modul în care s-a asigurat ordinea publică în această perioadă, prin aplicarea Planului de măsuri "Sărbători de iarnă în siguranţă".
"Crăciunul 2015 a fost cel mai liniştit şi cel mai sigur Crăciun din ultimii cinci ani, iar acest lucru se datorează inclusiv mobilizării şi efortului colegilor noştri: poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, piloţi, medici şi paramedici SMURD", a subliniat ea.
Potrivit acesteia, faptele de omor au înregistrat o scădere de opt ori faţă de 2011, tentativele de omor s-au diminuat de asemenea faţă de media ultimilor ani, iar faptele comise cu violenţă au scăzut de trei ori faţă de 2014.
Totodată, în ultimii trei ani s-a înregistrat o scădere cu 15% a accidentelor rutiere. Acestea s-au diminuat, de asemenea, cu 7% faţă de 2014. Numărul persoanelor rănite grav a fost şi el în scădere: cu 33% mai mic faţă de 2013 şi cu 28% faţă de 2014.
Două elicoptere ale MAI au asigurat suportul aerian al misiunilor poliţiei rutiere, traficul fiind supravegheat şi monitorizat din aer, pe principalele artere rutiere, în zona de centură a Capitalei şi pe DN1.
"Aceste misiuni aeriene vor continua şi mâine, când ne aşteptăm la înregistrări mari de trafic", a precizat Monica Dajbog.
În ce priveşte comerţul cu articole pirotehnice, au fost confiscate 37,8 tone de astfel de materiale şi au fost constatate 328 de infracţiuni. În prezent, 331 de persoane sunt cercetate pentru acest tip de fapte.
"Este de reţinut că nu s-au înregistrat cazuri de rănire ca urmare a folosirii articolelor pirotehnice şi nici distrugeri cauzate de folosirea acestora în mod necontrolat", a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.
În prima zi de Crăciun au fost la datorie 37.000 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.
Faţă de o zi normală, când media evenimentelor este de aproximativ 450, vineri au fost înregistrate 322 de evenimente, a precizat Dajbog. De asemenea, poliţiştii şi jandarmii au asigurat ordinea publică la ceremoniile religioase care au avut loc în cele peste 16.400 de lăcaşuri de cult, nefiind înregistrate situaţii deosebite. Totodată, 293 de echipaje de prim-ajutor SMURD au asigurat 870 de intervenţii medicale de urgenţă. Cu ajutorul elicopterelor medicale, în zilele de 24 şi 25 decembrie au avut loc zece intervenţii.
Monica Dajbog a menţionat că, în zilele premergătoare Crăciunului, poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră au continuat acţiunile de control, aplicând amenzi de peste 16 milioane de lei, iar valoarea bunurilor confiscate se ridică la 1,2 milioane lei. Au fost constatate 3.600 de infracţiuni, dintre care 1.953 de natură judiciară, 69 la Codul silvic şi 980 la regimul circulaţiei rutiere. În această săptămână au fost reţinute aproape 3.000 de permise de conducere, dintre care 595 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi 540 pentru depăşirea limitelor de viteză.
"Numai într-o singură zi, la nivelul întregii ţări, au fost depistaţi şi sancţionaţi peste 3.700 de conducători auto, care au încălcat regimul legal de viteză", a precizat ea.
În ultimele şapte zile, angajaţii ISU au desfăşurat peste 11.500 de intervenţii, dintre care 6.320 ale SMURD şi 440 pentru stingerea incendiilor. În zilele de 24 şi 25 decembrie au fost înregistrate cu 25% mai puţine incendii faţă de anul trecut. Pompierii au aplicat, de asemenea, în urma controalelor, peste 1.700 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. Au fost identificate 65 de obiective economice care nu deţineau autorizaţie de securitate la incendiu, pentru cinci fiind decisă suspendarea funcţionării.
În această săptămână, echipajele Jandarmeriei au menţinut ordinea publică la peste 870 de manifestări publice şi au executat misiuni de pază şi protecţie la aproximativ 9.500 de obiective.
Sursa: AGERPRES