x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Finanţelor va publica un ghid pentru aplicarea TVA la încasare

Ministerul Finanţelor va publica un ghid pentru aplicarea TVA la încasare

de Agerpres    |    06 Noi 2012   •   17:22
 Ministerul Finanţelor va publica un ghid pentru aplicarea TVA la încasare
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o hotărâre prin care modifică şi completează normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Cele mai importante modificări şi completări aduse prin acest act normativ se referă la precizări privind provizioanele tehnice care se deduc la calculul profitului impozabil şi la modul de recuperare a pierderii fiscale înregistrată de contribuabilii care se reorganizează juridic.

De asemenea, au fost elaborate norme metodologice cu privire la sistemul TVA la încasare. Sistemul va fi aplicat numai de persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în România, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Actul normativ prevede clarificări privind categoriile de persoane impozabile care vor aplica sistemul TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013, precum şi a celor care vor aplica sistemul în a doua perioadă fiscală a anului.

Alte precizări vizează: determinarea cifrei de afaceri care serveşte drept referinţă pentru calculul plafonului de 2,25 milioane de lei; operaţiunile excluse de la aplicarea sistemului TVA la încasare în cazul persoanelor care aplică sistemul; detalierea regulilor privind intrarea/ieşirea din sistemul TVA la încasare, precum şi înregistrarea/radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

Date fiind noutăţile prevederilor referitoare la aplicarea sistemului TVA la încasare, se va aproba, prin ordin al ministrului Finanţelor Publice, Ghidul pentru aplicarea sistemului TVA la încasare. 

×