x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Mediului, măsuri pentru contracararea efectelor secetei și caniculei

Ministerul Mediului, măsuri pentru contracararea efectelor secetei și caniculei

22 Iul 2022   •   17:05
Ministerul Mediului, măsuri pentru contracararea efectelor secetei și caniculei

Temperaturile vor atinge, zilele acestea, 40 de grade în stațiile meteo, iar mai multe debite ale râurilor sunt în scădere. Debitul Dunării la intrarea în țară în secțiunea Baziaș este ăn scădere la jumătate, potrivit situației la zi transmisă vineri de Ministerul Mediului, care impune și măsuri.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis că sunt în vigoare atenționări meteorologice ce vizează val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind, în general, pragul critic de 80 de unități.

Vineri și sâmbătă este cod galben în 23 de județe (Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Arad, Caraș-Severin, Mureș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Călărași, Brăila, Giurgiu, Tulcea, Constanța și în București, temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, cele minime fiind de 18 - 20 de grade.

Este cod portocaliu în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului (respectiv județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman), unde după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38 - 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 - 22 de grade.

Duminică și luni este anunțat cod galben privind valul de căldură care va persista în regiunile sudice și sud-estice (Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Dâmbovița, Argeș, Prahova, Buzău, Vrancea și Tulcea), cu temperaturi maxime între 35 și 37 de grade.

De marți (26 iulie), valul de căldura se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Va fi cod portocaliu duminică, în Oltenia, Muntenia și în sud-vestul Dobrogei (Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Constanța) și în București, după-amiaza, se vor înregistra valori termice de 38 - 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 - 22 de grade În jumătatea de nord a țării, după orele amiezii, local, vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) consideră că debitele râurilor vor fi, în general, staționare în următoarele 24 de ore, exceptând cursul inferior al Mureșului, unde vor fi în ușoară scădere, conform buletinului hidrologic informativ elaborat de specialiștii de la Centrul Național de Prognoze Hidrologice. În această perioadă, debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli mai mici de 30%. Aceștia sunt mai mari (între 30-60%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Bega, Bârzava, Jiu (cu excepția bazinului hidrografic Amaradia), Ialomița, bazinul superior al Mureșului, bazinele inferioare ale Vedei și Argeșului, cursurile superioare ale Trotuşului şi Buzăului, cursul superior şi mijlociu al Bistriţei şi pe unele râuri din Dobrogea.

În ceea ce privește debitul Dunării, la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), acesta va fi în scădere având valoarea de 2100 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s). În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi, de asemenea, în scădere. Nivelul la Cernavodă este de -98 cm, cu o diferență de 64 cm până la Treapta I de restricții (-162 cm).

Administrația Națională Apele Române (ANAR) monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață. În acest moment, grad de umplere în acumulări este 76,56%, puțin peste valoarea stabilită conform programului lunar de exploatare, însă este menținută în limitele programului de exploatare stabilit la începutul lunii și nu sunt estimate probleme pentru perioada imediat următoare din perspectiva resurselor de apă.

În afara listei extinse de acumulări, sunt monitorizate două zone în special, Vaslui, unde în acumularea Solești sunt acumulate 4 mil. m³ de apă la un consum zilnic de 60l/s și în acumularea Ighiș, unde se menține un volum constant de 1,5 mil. m³. Sunt lacuri mici în zona Moldovei care la această oră au un grad de umplere de 20-30%, însă acestea nu au un rol semnificativ în alimentarea cu apă. Pot apărea potențiale probleme în acumulările mici piscicole unde este un debit mic de apă.

„Ținând cont de perioada caniculară pe care o traversăm, precipitațiile reduse și manifestarea fenomenului de incendiere a miriștilor după recoltarea cerealelor, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a dispus întregului personal silvic, la nivel național, luarea de urgență a tuturor măsurilor necesare de prevenire a propagării incendiilor în păduri şi plantații”, transmite Ministerul Mediului.

Se solicită, astfel, intensificarea patrulărilor la lizierele pădurilor de către personalul de teren al ocoalelor silvice din raza de activitate a fiecărei gărzi, cu precădere în zonele limitrofe miriștilor, păşunilor şi fâneţelor, în vederea prevenirii propagării incendiilor în interiorul pădurii. O atenţie deosebită va fi acordată protecţiei la foc a lizierelor pădurilor tinere (plantaţiile şi regenerările naturale din fondul forestier, plantaţiile din perimetrele de ameliorare), mai ales acolo unde, şi în anii trecuţi, s-a manifestat fenomenul de incendiere a vegetaţiei uscate și a miriștilor. În plus, pentru a descuraja acest fenomen de incendiere este necesar ca persoanele care dau foc vegetației uscate să fie identificate și să fie comunicate autorităților competente (Garda de Mediu, Poliție, APIA) pentru a fi luate măsurilor legale ce se impun.

Se solicită de către Ministerul Mediului, executarea sau întreținerea unor zone de protecţie la foc în zonele vulnerabile, prin curățarea de resturi vegetale a șanțurilor de minim sanitar sau, în funcție de posibilități, a unor benzi perimetrale de 6-8 metri lăţime, situate între plantaţie şi terenul agricol, precum și asigurarea coordonării, comunicării între serviciul de permanenţă de la sediul gărzii forestiere cu serviciile de permanenţă instituite la sediile ocoalelor silvice şi cu dispeceratul ISU. În cazul nedorit al apariţiei unor incendii de pădure, se va lua legătura cu Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din teritoriu, precum şi, după caz, cu Instituţia Prefectului şi cu personalul desemnat al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel încât să se poată interveni în mod operativ şi eficient la stingerea acestor incendii, inclusiv cu formațiuni de pompieri voluntari şi la monitorizarea şi raportarea corespunzătoare a acestora. Se va asigura, prin personalul din subordine, monitorizarea permanentă a incendiilor declanşate, până la lichidarea totală a acestora şi transmiterea operativă a datelor, în conformitate cu prevederile în vigoare.

Suprafețele de pădure şi, în special, plantațiile din fondul forestier naţional şi din perimetrele de ameliorare care au fost afectate de incendii, vor fi monitorizate şi după lichidarea incendiului, astfel încât estimarea pierderilor să fie corect efectuată, iar suprafețele goale rezultate în urma producerii incendiilor să fie incluse în clasa de regenerare, urmând a fi reîmpădurite în termenul legal.

De asemenea, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tanczos, a transmis vineri dimineața, tuturor prefecturilor din țară, rugămintea de a dispune autorităților publice locale mai multe măsuri. Astfel, populația va fi atenționată să nu utilizeze focul deschis pentru curățarea de vegetație ierboasă a pajiștilor și a terenurilor agricole de pe care s-au recoltat cerealele, întrucât aceasta constituie la acest moment combustibil deosebit de inflamabil, iar incendiul astfel produs ar putea scăpa ușor de sub control. Populația care își petrece timpul liber în mijlocul naturii prin folosirea grătarelor la marginea fondului forestier, va fi avertizată asupra riscului de declanșare a incendiilor de vegetație. De asemenea, autoritatea locală va atenționa populația locală care se ocupă cu recoltarea fructelor de pădure și a ciupercilor cu privire la riscul folosirii focului deschis în fondul forestier. Autoritățile locale vor colabora cu personalul silvic în cazul producerii incendiilor de vegetație.

(sursa: Mediafax)

×