x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Mediului: Procedura de infringement privind vehiculele scoase din uz a fost soluţionată

Ministerul Mediului: Procedura de infringement privind vehiculele scoase din uz a fost soluţionată

de Agerpres    |    02 Iun 2012   •   11:33
Ministerul Mediului: Procedura de infringement privind vehiculele scoase din uz a fost soluţionată

Ministerul Mediului si Padurilor precizeaza, intr-un comunicat, ca procedura de infringement declansata de Comisia Europeana privind transpunerea Directivei pentru vehiculele scoase din uz a fost deja solutionata prin adoptarea unei Hotarari de Guvern.

"In ceea ce priveste avizul motivat cu privire la necomunicarea masurii nationale de transpunere a Directivei 2011/37/UE de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, cauza a fost solutionata recent prin adoptarea unei Hotarari de Guvern care a fost deja publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Este vorba de o hotarare pentru modificarea anexei nr. 3 la HG nr. 2.406/2004 privind gestionarea vehiculelor si a vehiculelor scoase din uz, publicata in Monitorul Oficial din 21 mai 2012. Comisia Europeana a fost deja notificata cu privire adoptarea actului normativ prin care este solutionata aceasta procedura de infringement declansata impotriva Romaniei", se arata in comunicatul Ministerului Mediului.

Comisia Europeana a trimis in data de 31 mai 2012 avize motivate Romaniei si Slovaciei in care le cere sa isi armonizeze legislatia nationala privind vehiculele scoase din uz cu legislatia UE. Cele doua state nu au notificat Comisia Europeana cu privire la transpunerea prevederilor legislative vizand actualizarea interdictiei de a utiliza metale periculoase precum plumbul, mercurul, cadmiul si cromul hexavalent in materiale si componente ale vehiculelor. Masurile ar fi trebuit sa fie in vigoare de la 31 decembrie 2011. Daca Romania si Slovacia nu se conformeaza in termen de doua luni cererii Comisiei, aceasta poate deferi cazurile Curtii de Justitie a UE.

Directiva 37/2011 solicita statelor membre sa se asigure ca piesele de schimb pentru vehiculele introduse pe piata dupa 1 iulie 2003 nu contin plumb, mercur, cadmiu si crom hexavalent decat in anumite conditii.

Ministerul Mediului precizeaza ca autoritatile au facut progrese si in ceea ce priveste avizul motivat suplimentar pentru aplicarea necorespunzatoare a Directivei 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica, care se refera la proiectul de amenajare a plajei Sulina, procedura de infringement a fost declansata, in luna mai 2010, pentru aplicarea incorecta a Directivei Habitate si a Directivei Pasari atunci cand au fost construite obiective turistice pe litoralul Marii Negre.

In data de 27 ianuarie 2011, Comisia Europeana a transmis avizul motivat, iar ca urmare a raspunsului transmis de autoritatile romane, domeniul acestui aviz a fost limitat numai la incalcarea prevederilor Directivei Habitate, in special in ceea ce priveste impactul proiectului asupra speciei de flora.

"In cadrul reuniunii cu reprezentantii Unitatii de Infringement a Directiei Generale Mediu a Comisiei Europene, care a avut loc in data de 22 mai 2012 la Ministerul Mediului si Padurilor, au fost prezentate informatii suplimentare cu privire la aceasta procedura de infringement. Reprezentantii Comisiei Europene au solicitat ca, pentru inchiderea cazului, informatiile prezentate in cadrul reuniunii sa fie transmise in scris, insotite de expertiza stiintifica realizata dupa finalizarea investitiei privind efectele proiectului asupra biodiversitatii din zona", potrivit MMP.

Reprezentantii Ministerului precizeaza ca pentru solutionarea acestei spete MMP se afla intr-un dialog permanent cu Comisia Europeana, iar activitatea de monitorizare pe amplasamentul proiectului si in vecinatatea acestuia va continua.

Comisia Europeana a decis pe 31 mai 2012 sa trimita Romaniei un aviz motivat aditional, iar Ungariei un aviz motivat in care le cere celor doua tari membre sa implementeze corect legislatia cu privire la protejarea habitatului pasarilor salbatice. Romania si Ungaria au permis activitati in zone sensibile in ceea ce priveste conditiile de mediu fara a efectua studii de impact adecvate. Daca cele doua tari nu se conformeaza in interval de doua luni cererii Comisiei, executivul comunitar se poate adresa in acest caz Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CEJ).

×