x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Muncii recomandă programe individualizate de lucru în contextul răspândirii COVID-19

Ministerul Muncii recomandă programe individualizate de lucru în contextul răspândirii COVID-19

10 Mar 2020   •   17:44
Ministerul Muncii recomandă programe individualizate de lucru în contextul răspândirii COVID-19

Programe individualizate de muncă, telemuncă sau modificarea temporară a locului de muncă, la domiciliul salariatului, sunt cele trei măsuri de flexibilitate propuse de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a preveniri răspândirea infectării cu noul coronavirus.

Potrivit unui comunicat transmis marți de MMPS, pentru a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor, dar și pentru sprijinirea angajatorilor, s-au făcut recomandări
de flexibilizare a raporturilor de muncă, mai ales în contextul suspendării cursurilor școlare în unitățile de învățământ.

Astfel, se recomandă „stabilirea unor programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză”, cu respectarea duratei maxime legale a timpului de muncă, „modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul salariatului”, fie unilateral, fie prin acordul părților.

O altă recomandare este de desfășurare a activității prin telemuncă, în urma încheierii unui act adițional la contractul individual de muncă, „atunci când îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține salariatul presupune folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor”.

Potrivit MMSP, în cazul instituirii stării de carantină sau în caz de forță majoră, contractul individual de muncă se va suspenda de drept.

„MMPS solicită angajatorilor, dar și salariaților să dea dovadă de flexibilitate și de deschidere în ceea ce privește stabilirea unor programe de lucru individualizate și în vederea menținerii unor relații de muncă normale și corecte. MMPS apreciază că, în măsura în care nu există un indiciu clar privind infectarea la locul de muncă, activitatea trebuie să se desfășoare în condiții normale, cu asigurarea tuturor condițiilor de igienă și de protecție a salariaților. MMPS analizează și posibilitatea de a acorda zile libere sau concedii, în situația în care lucrurile vor evolua în sens negativ”, se arată în comunicatul transmis marți.

Mediafax

×