x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Sănătăţii a cerut revizuirea preţurilor. Peste 1000 de medicamente, mai ieftine

Ministerul Sănătăţii a cerut revizuirea preţurilor. Peste 1000 de medicamente, mai ieftine

15 Apr 2015   •   10:52
Ministerul Sănătăţii a cerut revizuirea preţurilor. Peste 1000 de medicamente, mai ieftine

Peste 1.000 de medicamente s-ar putea ieftini cu până la 20%, începând cu luna iunie, atunci când ar trebui să intre în vigoare noul catalog naţional, a anunţat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor, Marius Savu.

Ieftinirea vine după ce Ministerul Sănătăţii a cerut producătorilor să revizuiască preţurile în conformitate cu Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, până acum neimplementat. Astfel, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau egal cu cel practicat în 12 ţări din UE. Noul catalog include şi medicamente inovative, instroduse de anul trecut pe lista compensatelor, a declarat Marius Savu, pentru Mediafax. Astfel, după revizuirea preţurilor, un medicament pentru cancer pulmonar şi pancreatic, care acum costă 8.361 de lei, ar ajunge la 7.165 de lei, iar un medicament pentru cancer de colon ar ajunge de la 5.216 lei la 4.227 de lei. Această corelare a preţurilor a fost însă contestată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România. Organizaţia susţine că, deoarece medicamentele produse pentru România sunt mai ieftine ca cele produse pentru alte ţări, acestea devin obiectul unui export paralel, neajungând la pacienţii din ţară. Coaliţia a cerut implementarea unui mecanism de protecţie care să prevină acest lucru.

Peste 1.000 de medicamente s-ar putea ieftini, începând cu luna iunie. De asemenea, 40 de medicamente inovatoare vor intra pe lista compensatelor. Asociaţiile pacienţilor se tem că preţul atractiv va face ca medicamentele produse pentru români să fie exportate paralel în străinătate, pe precomandă.

×