Ministerul Sănătăţii a dispus ca DSP Timiş să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului în imobilele unde s-a folosit pentru dezinsecţie Delicia-Gastoxin.
"Ministerul Sănătăţii a dispus prin echipa de control trimisă la Timişoara şi conform dispoziţiilor HG. nr. 557/2016 ca DSP Timiş să intre în imobilele afectate de folosirea acelui insecticid identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş ca fiind Delicia-Gastoxin (substanţă ce conţine fosfură de aluminiu în concentraţie de 57%) şi să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din încăperi", a informat miercuri ministerul, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, în prezent se prelevează probe de către inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul DSP Timiş care vor ajunge într-un laborator de toxicologie, pentru a se determina dacă mai există în aer fosfina, substanţă letală care a provocat decesul celor trei persoane şi intoxicarea altor 88.
Rezultatele vor fi comunicate Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care va dispune, în funcţie de rezultatele de la laborator, întoarcerea locatarilor în imobile.
"Echipa de control a MS a verificat şi a constatat că produsul Delicia-Gastoxin este certificat de către Comisia Naţională pentru Produse Biocide, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 528/2012 al Parlamentului European şi Consiliului UE, pentru utilizare ca insecticid, folosit strict în interiorul silozurilor goale, a celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanşe la gaze (închise/sigilate, libere) şi este interzisă folosirea lor în spaţii de locuit", se arată în comunicatul de presă.
Purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea, a declarat că trei noi solicitări au fost primite, miercuri, prin apel la 112, pentru alte cinci persoane, copii şi adulţi, care locuiau în blocul deratizat de pe Strada Mioriţa nr. 8 din Timişoara anterior evacuării şi care au fost transportate la spitale.
La Spitalul Judeţean Timişoara sunt internate 10 persoane, la Municipal - un adult şi unul este în evaluare, iar la Spitalul "Louis Ţurcanu" - 29 de copii, alţii doi fiind în evaluare, potrivit ISU Timiş.
Cinci persoane sunt cazate, în prezent, în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale - patru la Liceul Silvic şi una la Mitropolia Banatului.