x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Sănătăţii / Raportul Comisiei Prezidenţiale pe sănătate este aberant

Ministrul Sănătăţii / Raportul Comisiei Prezidenţiale pe sănătate este aberant

29 Oct 2008   •   00:00

Raportul întocmit de Comisia Prezidenţială pe sănătate, care analizează problemele sistemului sanitar românesc, nu reflectă realitatea pentru că foloseşte date din perioada 2000-2002, este de părere ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.



Raportul susţine că numărul deceselor anuale evitabile este de 60.000 în România. Autorii acestui raport nu au solicitat aceste date Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), ci au folosit rapoarte vechi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din anii 2000-2002.

"Un studiu publicat în anul 2000 foloseşte date statistice din perioada 1997-1999. Între timp, au trecut opt, chiar zece ani pe care comisia nu îi ia însă în seamă. La fel s-a lucrat şi în cazul determinării numărului de decese evitabile. Exemplele de acest fel pot continua, concluzia fiind una singură: opera pseudoştiinţifică a comisiei nu descrie situaţia actuală a sistemului sanitar românesc. Din această perspectivă este surprinzător că autorii au pretenţia de a fi diagnosticat sistemul sanitar", a declarat astăzi ministrul Nicolăescu. El precizează că soluţiile propuse în acest raport sunt chiar etape ale reformei propuse de MSP, multe dintre ele puse deja în parctică şi care au şi început să producă efecte.

"Este regretabil că sub patronajul Preşedinţiei se lansează cifre aberante, care nu fac decât să denigreze şi să acuze corpul medical. Abordarea sistemului sanitar românesc în maniera în care o face raportul comisiei prezidenţiale va aduce Sănătatea în situaţia flotei româneşti: azi o vedem şi nu e", a mai spus ministrul, care crede că documentul are caracter electoral.

×
Subiecte în articol: romania