Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, i-a cerut luni directorului Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, să rezilieze contractul pentru DN73 deoarece a constatat o slabă mobilizare a constructorului.
"În urmă cu o lună făceam o vizită în Braşov şi unul dintre obiectivele pe care le-am vizitat atunci era DN 73, care începe de la Piteşti şi se termină la Braşov. Am spus constructorului respectiv să văd o mobilizare corespunzătoare pentru că este un contract semnat încă din 2011, un contract pe fonduri, un contract care trebuie implementat şi nu mai avem de ce să aşteptăm şi să tergiversăm din cauza unei proaste mobilizări a unor constructori care nu au înţeles că în România nu se vine doar cu o mapă şi cu un laptop, ci trebuie să ai şi utilaje şi forţă de muncă angajată în România. Aşadar, conform graficului pe care firma respectivă şi l-a asumat la vizita precedentă, trebuia în acest moment să aibă în şantier 190 de muncitori şi 71 de utilaje. Azi dimineaţă m-am dus să inspectez, am constatat cu stupoare că în şantier erau 11 utilaje şi doar 20 de muncitori. Acest mod de a se mobiliza, doar când se anunţă vizita ministrului, nu mai poate fi tolerat. Ori lucrează aşa cum şi-au asumat în contracte, ori, dacă nu, aşa cum am spus şi până acum, vor pleca acasă (...) Domnule director Neaga, vă rog frumos să reziliaţi contractul acestei firme neserioase şi ştiţi care sunt următorii paşi pe care trebuie să-i urmaţi", a declarat Răzvan Cuc.
În aprilie, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga, îi avertiza pe reprezentanţii AZVI SA că le va rezilia contractul dacă până în data de 20 mai 2019 nu reiau lucrările pe DN 73.
"Pe data de 20 mai venim din nou în control pe şantier şi dacă nu vă găsim la lucru, pe data de 21 mai vă reziliem contractul ! Trebuie să înţelegeţi că nu sunteţi într-o staţiune de odihnă. Aţi semnat un contract cu noi şi trebuie să-l respectaţi! Nu mai avem nevoie de scuze!", le-a transmis directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, reprezentanţilor antreprenorului.
El a mai atras atenţia că rezilierea contractului va atrage după sine emiterea unui certificat negativ, ceea ce nu îi va mai permite acestui constructor să participe timp de trei ani la licitaţii publice în România sau în alt stat al Uniunii Europene.
"Aţi câştigat licitaţia pentru modernizarea DN 73 pentru că aveţi experienţă şi palmares. Dar ceea ce faceţi în România vă descalifică. Nu ştiu dacă în Spania procedaţi la fel !", afirma, în aprilie, directorul general al CNAIR.
Lucrările pentru modernizarea DN 73, finanţate din fonduri europene, au început în luna mai 2014, iar la ora actuală au ajuns la un stadiu fizic de doar 42%.
Licitaţia pentru contractul în valoare de 275,86 milioane lei a fost câştigată la momentul respectiv de Asocierea Azvi SA - Straco Grup SRL - Piomar Development - Tractebel, căreia până la ora actuală CNAIR SA i-a plătit peste 45% din valoarea contractului.
DN73 are o lungime totală de 103 de kilometri şi asigură legătura dintre Municipiul Braşov şi Municipiul Piteşti.
Ministrul Transporturilor a participat luni alături de premierul Viorica Dăncilă şi alţi membri ai Guvernului la semnarea contractului pentru Autostrada Bucureşti - Braşov, Tronson Comarnic - Braşov, LOT 2: Sector Predeal - Cristian- Racord.
Valoarea totală a contractului este de 202,235 milioane de lei. Organismul Intermediar pentru Transport acordă o finanţare nerambursabilă de 132,589 milioane de lei (valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR). Valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului este 23,398 milioane de lei iar valoarea ne-eligibilă inclusiv TVA este 46,248 milioane de lei.
"România are proiecte care sunt finanţate, dar avem nevoie şi de români acolo în funcţiile pe care le deţin, care să înţeleagă că aceste proiecte pot să fie implementate", a precizat ministrul Răzvan Cuc.