x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miorita, la cheful artistului plastic

Miorita, la cheful artistului plastic

de Monica C. Andrei    |    03 Aug 2005   •   00:00
Miorita, la cheful artistului plastic

Au trecut doi ani de cand Fantana Miorita, amplasata la intrarea in Capitala, a fost transformata intr-un santier. S-au cheltuit peste cinci miliarde de lei. Insa fantana a ramas imprejmuita de acelasi gard verde.

Ieri, ne asteptam ca la locul cu pricina sa fie forfota mare, lucratorii sa se intreaca intre ei, artistul plastic sa creeze de zor. Nimic din ceea ce ne-am imaginat nu s-a potrivit cu realitatea din teren. La ora 9:30 cand am ajuns la Fantana Miorita impreuna cu viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, nu erau decat doi muncitori care se faceau ca lucreaza.

"Unde este artistul plastic?" intreaba Murgeanu. "Nu stim", raspund muncitorii. "La ce lucrati?", intreaba Murgeanu, Ce va intereseaza, raspund muncitorii, nervosi ca i-am oprit din "treaba".

"Trebuia sa fie gata prima oara pe 1 mai, apoi pe 1 iulie. Am amanat pana pe 1 august, dar ce folos. Instalatia este gata, singurul lucru care trebuie finalizat este mozaicul fixat pe peretii fantanii", ne-a spus Murgeanu. Se pare ca artistul plastic, Marian Dabuleanu, cel care reface mozaicul, ar avea o parte din vina. Vine cam rar pe la santier iar atunci cand ajunge, cu chiu cu vai, turmentat fiind, trebuie sa refaca ce a lucrat ultima oara. In prima faza, mozaicul a cazut, asa ca artistul a trebuit sa o ia de la capat. "Am sa le mai dau un termen, 14 august. Daca nu vor termina lucrarea, nu stiu ce-am sa fac cu ei", a mai spus Murgeanu.

CERTURI. Totul a inceput pe 13 mai 2003, zi cu ghinion se pare, cand Primaria Capitalei a eliberat o autorizatie de constructie in regim de urgenta. Se preciza atunci ca lucrarile sa se desfasoare in paralel cu proiectarea si sa fie executate de Marian Dabuleanu. N-a fost sa fie asa. Initial, de administrarea Fantanii Miorita s-a ocupat Administratia Strazilor, din cadrul Primaria Capitalei, apoi in octombrie 2004 a ajuns la Administratia Lacurilor si Parcurilor.

Discutiile contradictorii intre Administratia Strazilor - proiectant (Alexandra Chiliman, sotia primarului Sectorului 1) - firma care a castigat licitatia pentru restaurare (SC Conteam SRL) si restaurator (Marian Dabuleanu) au ingreunat si mai mult lucrarile.

Daca restaurarea unei fantani a durat doi ani si nu se stie daca lucrarea va fi finalizata anul acesta, oare cat va dura construirea Pasajului Suprateran Basarab?

BALADA MIORITA, IN IMAGINI. Fantana a fost construita aproape in totalitate din granit de Dobrogea, proiectata de faimosul arhitect Octav Doicescu si inaugurata in 1936 in cadrul manifestarilor "Luna Bucurestilor". Pe partile laterale este impodobita cu doua mozaicuri realizate de artista Milita Petrascu, alb-negru, infatisand scene din balada dupa care a fost botezata. Potrivit specialistilor, intre Fantana, Gara Baneasa si Vila Minovici, care se afla intr-un stadiu si mai avansat de degradare, exista o armonie deosebita.

×
Subiecte în articol: observator