Postul Crăciunului durează șase săptămâni, timp în care nu se mănâncă produse din carne, ouă şi brânză, în schimb, sâmbăta şi duminica avem dezlegare la peşte. Multe persoane postesc din considerente religioase, însă și pentru o detoxifiere a organismului. Deși o cură fără toxine de proveniență animală e foarte sănătoasă, multe persoane dau iama în rafturile magazinelor și aleg produse frumos ambalate, așa zise, vegetale, de post, ba chiar dietetice, care, de fapt, nu fac altceva decât să le intoxice organismul.
Ca subtitute ale alimentelor de proveniență animală, producătorii de oferă o gamă largă de produse. De la pate vegetal la conservă, cremvusti și salam vegetal, diverse lactate din soia și multe sortimente de dulciuri, numai bune de păcălit postul. “Postul este perioada în care fiecare dintre noi are ocazia să se detoxifieze atât spiritual cât și fizic. Pe parcursul postului suntem tentați să consumăm produsele semipreparate de post existente în supermarket. Din păcate însă aceasta nu este cea mai bună alegere pentru sănătatea noastră. Aceste produse au un conținut ridicat de aditivi alimentari, conservanți, E-uri (glutamat monosodic, polifosfați) și coloranți chimici de sinteză care ne pot pune sănătatea în pericol”, explică nutriționistul Ramona Andronache
Pate-ul de post, bombă cu ceas
Potrivit unui studiu al Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor, majoritatea conservelor de pate vegetal conțin între 4 şi 15 E-uri, aproximativ 10 aditivi, grăsimi, zahăr, sare din belșug și numai 25% vegetal (ciuperci, soia, ardei).
În urma analizei ANPC s-a descoperit că produsele de tip pate vegetal au un conținut ridicat de sare, care pleacă de la 0,51 grame la 100 de grame de produs și poate ajunge la 1,89 de grame la suta de grame de produs. Și zahărul este prezent în aceste delicatese, fie că sunt sub formă de conservă sau de pastă ori cremă.
„Trebuie să ne uităm la coloranţi şi conservanţi şi să alegem produsele de post care sunt cu adevărat vegetale. Este important să nu consumăm doar cocktailuri de substanţe chimice şi să alegem în cunoştinţă de cauză produsele de post”, explică Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Specialiștii sunt de părere că nici soia nu ar fi o soluție ca aliment în perioada postului, modificările genetice la care ar fi expusă, făcând-o un pericol pentru sănătate.
“În acestă perioadă crește și consumul de produse care conțin soia modificată genetic. În acest context pot aparea alergii alimentare, dezechilibre hormonale și intoleranțe alimentare”, explică medicul nutriționist.
Medicii recomandă ca în perioada postului să se evite consumul alimentelor semipreparate sau consevate și să se încerce, pe cât posibil, consumul de preparate gătite în casa sau a salatelor. Preparatele din fasole, mazare și linte au un conținut crescut de proteine vegetală și reușesc să înlocuiască proteina animală.
Laptele de vacă poate fi înlocuit cu laptele de migdale sau de caju, care sunt bogate în minerale (Ca, Mg) şi oligoelemente esenţiale, proteine, vitamine (mai ales cele din complexul B), enzime, acizi graşi esenţiali, fibre, etc. Este un lapte nu doar gustos, dar şi foarte sănătos. O altă sursă de energie și vitalitate sunt semințele și nucile, care, pe lângă aportul nutritiv, sunt gustoase și sățioase.
Cerealele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, fiind o sursă excelentă de fibre benefice pentru sănătate.
Cum licorile bahice sunt interzise în perioada postului, nu trebuie uitat că organismul trebuie hidratat zilnic, cu cel puțin doi litri de apă.
Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece este permis consumul de peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.
Peștele are un conținut crescut de fosfor, este bogat în iod și fluor și este o importantă sursă de proteine de buna calitate. Este sărac în grăsimi saturate și colesterol, însă foarte bogat în acizi grași omega 3, benefici pentru inimă, ceea ce îl face un aliment excelent din punct de vedere nutritiv.
Produsele de tip pate au o valoare nutrițională precară, sunt sărace în proteine şi în fibre iar calciul este absent din compoziția lor, în schimb sunt bogate în grăsimi saturate.
Geneticienii atrag atenția asupra riscurilor consumului de alimente procesate, cu un conținut ridicat de aditivi alimentari. Potrivit acestora, o alimentație dezechilibrată, alături de factorii de mediu nocivi, pot da peste cap activitatea genelor.
“Încurajez consumul de legume, fructe, cereale și de semințe (goji, caju, nuci). Chiar și în perioada postului putem construi un regim alimentar care să ne asigure necesarul nutritiv pentru fiecare zi dar care să ne dea și un plus de sănătate” Medic nutriție Ramona Andronache.