Toate drumurile naţionale şi judeţene au fost deszăpezite, iar alimentarea cu energie electrică în localităţile afectate de viscol a fost reluată, a declarat miercuri ministrul Apărării, Mircea Duşa, precizând că peste 30.000 de angajaţi ai ministerelor de resort precum şi din structuri locale au fost angrenate în ultima perioadă, la nivel naţional, în acţiuni de deszăpezire şi salvare de vieţi omeneşti.
"Am fost informat că nu mai există probleme în niciun judeţ, în toate judeţele drumurile sunt deschise, fie cele naţionale, fie cele judeţene. În toate judeţele s-a reluat alimentarea cu energie electrică a satelor, localităţilor. Activitatea se desfăşoară normal", a spus Mircea Duşa, potrivit Agerpres.
"A fost o perioadă foarte complicată, din cauza viscolului şi a căderii abundente de zăpadă. Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar şi celelalte ministere care au atribuţii la comandamentul de iarnă au intervenit în aşa fel încât să readuce activitatea din zonele cu probleme la normal", a spus Duşa
Ministrul a menţionat că 30.000 de persoane au lucrat la înlăturarea efectelor viscolului şi că au fost utilizate peste 13.000 de utilaje.
Duşa a anunţat, citând o informare pe care i-a făcut-o directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, că vremea se va încălzi în ţară, mai puţin în judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş.
"Se pare că am avut un Crăciun mai liniştit şi concluzia tuturor statisticilor pe care le-am făcut astăzi dimineaţă este aceea că anul acesta sărbătorile de Crăciun sunt cele mai liniştite şi că în ultimii cinci ani au fost probleme deosebite, dar anul acesta au fost cele mai liniştite, semn că România intră în normalitate", a spus Duşa.
El a precizat că pe râul Bicaz s-au format zăpoare de gheaţă, dar a spus că debitul apei este foarte mic şi riscul de inundaţii este redus, ţinând cont de seceta din vară.
Număr redus de infracţiuni cu violenţă comise în Ajunul şi în prima zi de Crăciun
Şi numărul infracţiunilor comise cu violentă înregistrat în Ajunul şi în prima zi de Crăciun a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat dat publicităţii, astăzi, de IGPR. Astfel, numărul infracţiunilor de omor au scăzut de la 9 în 2011 la 1 în 2012, infracţiunile de loviri sau alte violenţe au scăzut de la 5 în 2011 la 3 în 2012, iar actele de tâlhărie au scăzut de la 36 în 2011 la 22 în 2012.
Din punct de vedere al siguranţei rutiere, în această perioadă s-au înregistrat 43 de accidente rutiere grave, cu 38 mai puţine ca anul trecut, soldate cu 48 de răniţi grav, cu 28 mai puţine ca în 2011 şi 5 persoane decedate, cu 17 mai puţine ca în perioada similară a anului trecut.
Pentru ca sărbătoarea Crăciunului să fie petrecută în linişte, în această perioadă, 11.280 de poliţişti sunt, zilnic, la datorie.