x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Mediului vrea ca noul Cod silvic să conţină prevederi referitoare la hoţii de lemne

Ministrul Mediului vrea ca noul Cod silvic să conţină prevederi referitoare la hoţii de lemne

de Redacția Jurnalul    |    09 Apr 2024   •   20:00
Ministrul Mediului vrea ca noul Cod silvic să conţină prevederi referitoare la hoţii de lemne
Sursa foto: Facebook

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut, marţi, un apel către parlamentari să ţină cont de trei aspecte pe care le doreşte introduse în noul Cod Silvic, acestea referindu-se la hoţii de lemne, la introducerea conflictului de interese, respectiv accesul liber în pădurile României.

Mircea Fechet a fost prezent, la Palatul Parlamentului, la prima rundă de dezbateri pe marginea noului Cod silvic, la comisiile reunite pentru mediu, respectiv pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic din Senat.

"Prima chestiune se referă la confiscarea mijlocului de transport cu care se fură lemn din pădurile din România. (...) Cred că hoţii de lemne nu se sperie nici de amenzi, nici de dosare penale, dar se pot speria de confiscarea mijlocului de transport. Este un lucru la care ţin în continuare şi care trebuie să rămână în noul Cod silvic şi în legătură cu care mă aştept ca atât Senatul României cât şi Camera Deputaţilor, ca for decizional, să accepte acest argument pe care l-am expus deja. Un al doilea lucru pe care îl consider extrem de important se referă la conflictul de interese. Nu putem accepta să fii pădurar şi o rudă de gradul I să aibă gater, să lucrezi la un ocol silvic şi o rudă foarte apropiată să facă comerţ cu masă lemnoasă. Cred că ar trebui să avem un principiu similar cu materia conflictului de interese a funcţionarilor publici. Şi al treilea lucru este legat de accesul liber şi nerestricţionat în pădurile din România. Toate aceste chestiuni au fost propuse în draftul de Cod silvic pe care le-am transmis ministerelor avizatoare, l-am pus pe masa Guvernului, însă e bine să ştim că o condiţie esenţială în a adopta un proiect de lege în Guvernul României este aceea de a avea avize de la toate ministerele. Şi în cadrul observaţiilor primite au fost solicitări ale unor specialişti pe care nu i-am contrazis. (...) Rugămintea pe care v-o adresez este aceea de a ţine cont de aceste trei chestiuni", a subliniat ministrul Mediului.

El a subliniat că noul Cod silvic este un jalon din PNRR, fiind totodată rezultatul muncii unor experţi cu o reputaţie excepţională, cu o carieră profesională de ani sau de zeci de ani în spate.

×
Subiecte în articol: Mircea Fechet cod silvic hoti lemne