x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Misiunea grea pentru Sigmar Gabriel în Germania: Revitalizarea SPD!

Misiunea grea pentru Sigmar Gabriel în Germania: Revitalizarea SPD!

14 Noi 2009   •   00:00

Fostul ministru german al mediului Sigmar Gabriel a fost ales la conducerea Partidului social-democrat, SPD. Acesta are misiunea de a pune formaţiunea pe picioare după înfrângerea de la legislativele din septembrie, relatează AFP. Noul lider SPD a chemat la încheierea certurilor dintre tendinţele din cadrul partidului şi la elaborarea de noi concepte în următorii 12 ani.



Adresându-se celor 525 delegaţi ai partidului reuniţi în congres la Dresda, Gabriel, ales cu 94,2% din voturi, le-a cerut încredere pentru a reuşi împreună. Devenit cel mai mare partid de opoziţie după ce a înregistrat cel mai prost rezultat din istoria sa, 23%, la legislativele din septembrie, SPD trebuie să recâştige încrederea bazei sale.

Prima zi de congres a fost o ocazie pentru ca circa 60 de delegaţi să dezbată timp de cinci ore motivele acestei înfrângeri şi să-şi exprime criticile. "Agenda 2010", adică reformele de implementat între 1998 şi 2005 de către fostul cancelar Gerhard Schroeder, care au făcut, printre altele, ca vârsta de pensionare să fie mărită la 67 de ani, a fost acuzată de delegaţi. Însă Sigmar Gabriel a cerut să nu se renege tot ceea ce s-a realizat în ultuimii ani de către partid. la legislative. Mai mult de un milion de alegători tradiţional social-democraţi au votat la legislative pentru Die Linke, ce reuneşte foşti comunişti din Germania de Est şi persoanele dezamăgite de SPD.

×
Subiecte în articol: observator