x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moarte suspecta a miliardarului Erbasu

Moarte suspecta a miliardarului Erbasu

22 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Cunoscutul om de afaceri, cu o avere estimata la 100 de milioane de dolari, a fost gasit mort, ieri, in piscina vilei sale din Snagov. Decesul ridica semne de intrebare privind motivele si cauzele. Omul de afaceri Mihai Erbasu a fost gasit mort, ieri, in jurul orei 7:00, la vila sa din comuna ilfoveana Snagov. Surse din Politie spun ca trupul lui Mihai Erbasu (62 de ani) a fost gasit in piscina vilei. Bazinul era aproape gol, astfel ca este exclusa ipoteza unui inec, au precizat sursele citate.
EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU, MIRUNA PASA

Potrivit vecinilor, corpul lui Erbasu a fost gasit de administratorul vilei, la ora 7:00, in curtea casei. Imediat a fost anuntata sotia, dupa care, la vila, a sosit un echipaj al Politiei Snagov. Ulterior, acolo au sosit si ofiteri de la Politia Judiciara si un procuror criminalist. Procurorii au exclus ipoteza unei crime, variantele luate in calcul fiind sinuciderea sau moartea din motive naturale, au precizat surse judiciare. Cauzele exacte ale mortii omului de afaceri vor fi cunoscute insa dupa ce medicii legisti vor realiza autopsia.

Tentative repetate de suicid

Surse din cadrul echipei de ancheta au declarat ca din subsolul vilei au fost prelevate posibile urme de sange uman. Politistii sustin ca petele de sange provin de la o rana la cap, in zona sprancenei stangi, pe care Erbasu ar fi suferit-o in conditii suspecte. Anchetatorii, ajunsi la ora 10:00 la fata locului, sustin ca Mihai Erbasu ar fi incercat in acest subsol sa se spanzure, cu un cordon de halat. Anchetatorii au gasit cordonul rupt, ceea ce ar putea constitui o prima tentativa esuata de sinucidere. Ulterior, acesta se presupune ca ar fi urcat la mansarda si ar fi iesit pe terasa vilei sale. Conform primelor date ale anchetei, Mihai Erbasu a cazut de pe terasa, aterizand in piscina. Anchetatorii au stabilit ca omul de afaceri a cazut de la o inaltime de 8,90 metri. Acesta a fost gasit mort in piscina fara apa, imbracat in costum.

Distrugere de probe

De pe biroul omului de afaceri, anchetatorii au ridicat in vederea cercetarilor un registru in care Mihai Erbasu adnotase o serie de informatii de ordin politic. Din cele sase pagini care se pare ca cel decedat le-a scris, doar una a ajuns in mainile procurorilor. Celelalte, sustin anchetatorii, au fost distruse de membrii familiei. Se pare ca prima persoana care a gasit acel registru este sotia omului de afaceri, ea fiind cea care a distrus primele cinci pagini scrise de Mihai Erbasu. Avocata Paula Iacob, prietena de familie cu cel decedat, sustine ca omul de afaceri era un bun familist, un afacerist cinstit si ca nu ar fi avut nici un motiv sa se sinucida. Ea a declarat ca intre casa si piscina spatiul este foarte ingust, multi dintre invitatii care au calcat pragul casei lui Mihai Erbasu erau sa cada in piscina.

Singuratate suspecta

Omul de afaceri venise la vila de la Snagov singur, sambata dimineata. Vecinii sustin ca venea destul de rar la Snagov, cel mai adesea insotit de sotie. Avocatul Paula Iacob ne-a declarat ieri: "Daca ceea ce este scris in acea fila nu este consemnat sub presiune, intr-adevar, acel bilet ar arata intentia lui de a se sinucide. Motivele ar fi fost stresul si munca epuizanta de la firma, cu toate ca, din cate stiu eu, afacerile ii mergeau foarte bine. Oricum, asa cum e posibil sa fi fost o sinucidere, la fel de bine poate fi totul o inscenare".

Cariera politica, cariera in afaceri

Mihai Erbasu a detinut controlul, impreuna cu familia, asupra grupului de firme Erbasu, principalele afaceri fiind orientate spre lucrari de infrastructura, constructii civile si comerciale. Printre acestea se numara si construirea sediului Primariei Sectorului 2. Considerat unul dintre cei mai bogati romani, Erbasu mai detinea doua hoteluri si doua ferme de animale. Una din firmele sale se numara printre cele care au castigat licitatia pentru contorizarea blocurilor, urmand sa deruleze acest proces in cartierele Vitan, Rahova, Militari si Grivita. El a fost unul din sponsorii clubului sportiv Dinamo, sprijinind in special echipa de baschet. Mihai Erbasu a fost membru al PSM si a candidat pentru postul de primar general la alegerile locale din 1996. A fost ales consilier general al Capitalei din partea ApR la alegerile din 2000, dar a renuntat la mandat in 2002.

Erbasu in faliment?

La sfarsitul lunii mai, surse din anturajul omului de afaceri Mihai Erbasu dadeau ca sigur colapsul firmei. Potrivit acestora, mai multe societati comerciale, aflate in litigiu cu firma Erbasu, urmau sa solicite lichidarea judiciara a societatii. Aceleasi surse sustineau ca totul se trage de la RADET, cu care firma lui Mihai Erbasu incheiase contracte pentru modernizarea infrastructurii de apa calda si agent termic a Capitalei.

Numele lui Mihai Erbasu a fost vehiculat si in decembrie 2002, cand trei persoane au fost arestate in scandalul "Mita la RADET": Gheorghe Dabela (fostul director general al regiei) - acuzat pentru luare de mita, si locotenent-colonelul SRI Valeriu Gabriel Carali si Marian Fatu (administrator al firmei Mar-Flor SRL) - acuzati de complicitate la luare de mita. Atunci a fost vehiculat numele fiului lui Gheorghe Dabela, Radu Adrian Dabela, care detinea 3% din actiunile firmei Erbasu General Construct. In acea perioada, Mihai Erbasu declara ca Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice achitase din cele aproape 100 de miliarde de lei doar 78 de miliarde de lei, avand un rest de 21 de miliarde. Tot atunci a fost dat publicitatii si Raportul sefului Corpului de Control al primului-ministru, in care Victor Ponta nominaliza grupul de firme "Erbasu" drept unul dintre principalii beneficiari de contracte grase cu RADET. La scurt timp, Erbasu si-a dat demisia din Consiliul General al Capitalei, recunoscand, implicit, conflictul de interese.

Avere de 100 de milioane dolari

Conform revistei Capital, Mihai Erbasu detinea impreuna cu familia 61% din actiunile de la firma Constructii Erbasu, una dintre cele mai cunoscute firme de constructii din tara. Firma are peste 1.100 de angajati, iar cifra anuala de afaceri ajunge la 25 milioane de dolari. Afacerea Erbasu s-a extins in acest an, o data cu investitiile efectuate in cartierul Vitan din Bucuresti, unde a fost construit un centru de afaceri si comert pe o suprafata de 30.000 de metri patrati. Valoarea investitiei s-a ridicat la 15 milioane de dolari, iar Mihai Erbasu declara ca pretul de piata al acestui centru este de circa 20 milioane de dolari. In 2003, Mihai Erbasu a achizitionat terenuri in Bucuresti (zona Baneasa) si in comuna 1 Decembrie. Erbasu mai detine doua ferme de animale populate cu 150 bovine si 500 de oi, doua hoteluri in Bucuresti, cu o suprafata construita de 15.000 metri patrati. Mai are in proprietate un bloc de 50 de apartamente in Bucuresti si 500 de hectare de teren in tara. In total, averea estimata de revista Capital a lui Mihai Erbasu se situeaza in jurul a 100 de milioane de dolari.

Ultimul telefon

Anchetatorii au comunicat ieri presei ca Mihai Erbasu (foto) ar fi dat un ultim telefon duminica noaptea, in jurul orei 24:00, fara a specifica cui anume. Reporterii Jurnalului National au aflat insa ca Mihai Erbasu l-a sunat pe vechiul sau prieten Neculai Ontanu, in noaptea de duminica spre luni, in jurul orei 01:00. El l-a felicitat pe primarul Sectorului 2 pentru victoria in alegeri si i-a urat "Bafta". La telefon, Erbasu nu parea a fi suparat, era chiar vesel, bine dispus.
×
Subiecte în articol: observator mihai afaceri erbasu