x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Monument - Cimitir medieval in centrul Sibiului

Monument - Cimitir medieval in centrul Sibiului

de Dan Tomozei    |    09 Iul 2006   •   00:00

Arheologii sibieni au descoperit, pentru a treia oara in ultimi ani, noi mormite sapate in Biserica Azilului, datata secolul al XII-lea. Insa pentru prima data a fost descoperit un mormant pozitionat pe axa nord-sud, in contradictie cu regula crestina, care pozitioneaza raposatul cu fata spre rasarit.

FARA FONDURI. Desi aici s-au gasit numeroase vestigii, lucrarile de restaurare la Biserica Azilului nu au fost inca demarate

Arheologii sibieni au descoperit, pentru a treia oara in ultimi ani, noi mormite sapate in Biserica Azilului, datata secolul al XII-lea. Insa pentru prima data a fost descoperit un mormant pozitionat pe axa nord-sud, in contradictie cu regula crestina, care pozitioneaza raposatul cu fata spre rasarit.

Biserica Azilului din Sibiu, situata pe strada cu acelasi nume, isi poarta renumele de spatiu dedicat serviciilor sociale inca de la 1292, cand aici a fost deschis primul spital-biserica din Civita Cibiniensis, ulterior Vila Her- manni. La mijlocul secolului al XV-lea, pentru a separa activitatile, biserica a fost pastrata numai pentru inmormantari si servicii religioase, in imediata apropiere fiind constuite spatii pentru ingrijiri medicale si sociale.

Sapaturile arheologice au fost demarate la Biserica Azilului din Sibiu imediat dupa 1990, insa, din lipsa de fonduri si ca urmare a orgoliilor locale, nici astazi nu au fost incheiate. Multe dintre lucrarile de cercetare se fac pe banii arheologilor si studentilor, asa incat santierul avanseaza cu greutate.

INEDIT. "Zilele trecute, in timp ce sapam gropi pentru inhumarea osemintelor gasite in anii din urma, am descoperit alte morminte. Se pare ca aceste ultime morminte, in numar de noua, au fost mutate undeva in jurul anului 1760, cand oamenii din acea vreme au facut gropi pentru stalpii de sustinere a bisericii. Dupa calculele realizate, scheletele apartin umor oameni inmormantati la anul 1300", declara arheologii sibieni. Ca o curiozitate, in timpul sapaturilor, arheologii sibieni au descoperit un schelet pozitionat pe directia N-S, in conditiile in care, se stie, ritul crestin amplaseaza mormintele pe directia E-V. "Este posibil ca ingrijitorii bisericii din acel timp sa se fi ghidat dupa zidurile care se vad si azi, insa situatia este unicat din acest punct de vedere."

IDEE. Inca in stadiul de ruina, Biserica Azilului se afla in administrarea Primariei Sibiu. Prin intermediul arhitectului-sef al orasului, administratia a propus un proiect de reabilitare cel putin ciudata a monumentului istoric. Potrivit schitelor existente in Biserica de secol al XIII-lea, arhitectul Guttman propune transformarea bisericii in spatiu pentru activitati sociale destinate batranilor, in vreme ce pentru slujbe a fost rezervat doar perimetrul frontal.

Proiectul este curios si totodata lipsit de respect pentru memoria celor inmormantati in biserica. Fostul mitropolit al Ardealului, IPS Antonie Palamadeala, a reusit stoparea altui proiect care viza etajarea bisericii. Insa, dat fiind ca se obtura inaltimea constructiei, proiectul a fost abandonat.

BANI DA, INVESTITII NU. Pentru a aloca opt miliarde de lei vechi pentru Biserica Azilului, Primaria Sibiu a declarat spatiul ca fiind unul cultural, insa multe voci sustin ca banii sunt numai pe hartie, in conditiile in care nu se investeste un leu. Documentele existente dovedesc faptul ca Primaria Sibiu este poate singura din tara care detine o biserica. Dar, pentru ca Primaria Sibiu nu doreste ca dupa finalizare spatiul sa fie luat de Biserica Ortodoxa, initiativa administratiei locale ramane doar la nivel declarativ de mai bine de cinci ani.
×
Subiecte în articol: observator biserica biserica azilului