x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Morți după selfie. Singurătate, narcisism, egocentrism

Morți după selfie. Singurătate, narcisism, egocentrism

de Oana Portase    |    01 Oct 2015   •   18:48
Morți după selfie. Singurătate, narcisism, egocentrism

Moda selfie-urilor face victime în rândul tinerilor, care vor cu orice preț să se fotografieze în ipostaze inedite. Fenomenul ține de nevoia de recunoaștere socială, spun psihologii. Iar această recunoaștere este azi măsurabilă: în like-uri!

Rețelele de socializare și gadget-urile tot mai perfor­mante ne ajută în ziua de astăzi să „măsurăm” atenția din par-tea celor din jur prin like-uri, share-uri și comentarii. Iar acum, că este cuantificabilă această atenție, tinerii intră și într-un fel de competiție virtuală.

„Vreau să fiu eu mai grozav decât toți și prin selfie îmi creez o reprezentare socială pe care o și dimensionez secundă de secundă. Nevoia asta de recunoaștere socială este undeva în vârful pira­midei trebuințelor a lui Maslow”, spune Cristina Fulop. „Nu pot să stau de unul singur la mine în casă și să zic «ce minunat sunt» dacă nu îi dau conotație socială. Un selfie doar să arăt cât de frumos sunt este deja o etapă depășită și vreau să arăt o etapă mai sus cât de special sunt, cât de curajos și mă urc nu știu unde, să mă vadă lumea, uite ce am făcut eu, e o modalitate de a-ți da valoare în social foarte măsurabilă”.

În luna mai, o adolescentă din Iași și-a pierdut viața după ce s-a urcat pe un vagon de tren ca să-și facă un selfie. Anna Ursu, în vârstă de 18 ani, a murit la spital, după ce a suferit arsuri pe 50% din suprafața corpului. Două luni mai târziu, o adolescentă din Adjud, județul Vrancea, a făcut la fel. S-a urcat pe un vagon de tren pentru o fotografie și a suferit arsuri pe 90% din suprafața corpului. Tânăra a murit la Spitalul de Arși din București. Isteria „selfie” a mai băgat vara aceasta în spital patru adolescente, care au fost lovite de un taxi, în Mamaia, pentru că își făceau poze în mijlocul drumului.

Ne ajută să ne facem poze singuri?

Pe Facebook, utilizatorii pot fi oricine. Își construiesc vieți fericite, inedite, demne să stârnească invidia oricui, în timp ce în realitate lucrurile stau altfel. Într-o anumită măsură, atenția prietenilor virtuali ne ajută, ne face să ne simțim mai bine.

„Ca orice lucru care înseamnă recu­noaștere socială, până la un punct, selfie-urile ne ajută. Când exagerez, nu mă mai ajută; ca orice exces, mă încurcă și mă face să cred despre mine lucruri care nu sunt reale, iar când mă confrunt în viața reală cu reacții concrete ale oamenilor față de cine sunt eu, s-ar putea să am o surpriză și să fie o diferență atât de mare, încât să intru în conflict interior”, spune Cristina Fulop.


×