V-ati gandit cum ar fi daca am revedea jucariile pe care le aducea in dar Mos Gerila in copilarie? Cum ar fi daca ne-am aminti de emotiile atat de puternice transmise in urma cu zeci de ani de jocurile traditionale, de papusi ori caluti? Ei bine, o expozitie temporara din Bucuresti a avut grija sa ne indeplineasca aceasta dorinta, strangand laolalta jucarii din perioada anilor ’20-’90...
'De la Mos Gerila la Mos Craciun' este o expozitie temporara cu jucarii de colectie si istorice marca Asociatia 'Muzeul Jucariilor'. In colaborare cu Muzeul National de Istorie a Romaniei, cele doua institutii colaboreaza pentru a doua oara, in iunie 2011 organizand expozitia 'Colectie de copilarii'.
In centrul expunerii se afla Bradul de Craciun al Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), iar in jurul acestuia sunt etalate cadourile 'aduse' de Mos Gerila. Astfel, publicul are ocazia de a reintalni jucariile preferate din copilarie, precum si unele ale parintilor si bunicilor din anii ’20. Cu un total de peste 500 de piese ce apartin Asociatiei 'Muzeul Jucariilor', cei prezenti pot gasi automobile, arme, figurine, jucarii electronice si muzicale, jucarii traditionale, papusi, roboti, rachete si multe altele. De asemenea, sunt prezentate, din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei, ornamente vintage de brad, masinute, caluti, marionete si altele.
O papusa din anul 1979, jucarii din Australia (1988), ursuleti din Iugoslavia (1977), caluti din lemn pictat din Suedia (1980), o tricicleta si o trotineta din Romania din anii ’60, jucarii muzicale din Germania, China si Japonia din anii ’50-’80 dar si un cal in miniatura (1979), toate pot fi admirate la MNIR pana la 4 ianuarie 2012. In plus, copiii care vor vizita expozitia au ocazia sa castige unul din premiile oferite de partenerii asociatiei, in cadrul unei tombole. Aceasta va avea loc in ultima zi a expozitiei. Asociatia 'Muzeul Jucariilor' a fost creata la initiativa unui grup de entuziasti iubitori si pastratori ai propriilor jucarii, care au strans pe parcursul a patru decenii numeroase jucarii apartinand diferitelor generatii. A fost infiintata de dl Inginer Dumitru Cristian, cu sprijinul unor colectionari din tara. Numarul de jucarii cuprins de colectie se ridica la 10.000, organizate pe categoriile: jucarii romanesti, jucarii straine si machete actuale.