Sfântul Nicolae nu este doar ierarhul care a participat la primul sinod ecumenic unde s-a statornicit învăţătura dreptei credinţe prin Crez, nu este doar contemporanul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, ci şi Moşul cel bun care aduce daruri copiilor cuminţi.
Sfântul Ierarh Nicolae a trăit în vremea împăraţilor Diocletian şi Maximilian (284-305). Pentru vrednicia sa a fost ales arhiepiscop al cetăţii Mira Lichiei. Un episod din viaţa sa este acela că, propovăduind cu îndrăzneală credinţa dreptmăritoare în Iisus Hristos, a fost prins de autorităţile oraşului şi dus la închisoare.
Dar venind pe tron împăratul Constantin cel Mare, a fost eliberat împreună cu ceilalţi creştini închişi cu el. Sfântul Nicolae a participat la primul sinod ecumenic din anul 325 de la Niceea (Iznik, Turcia de azi). Aflăm despre viaţa sa din sinaxarul zilei câteva dintre multele minuni pe care le-a făcut: "Scos-a din temniţă pe trei oameni năpăstuiţi, care, prinzând de veste că sunt osândiţi pe nedrept, au chemat pe Sfântul în ajutor, ca, precum a izbăvit pe cei din Lichia, aşa şi pe dânşii să-i izbăvească.
Pentru aceasta, dar, Sfântul Nicolae, ca unul ce era grabnic şi fierbinte spre ajutor, s-a arătat în vis împăratului Constantin şi eparhului Avlavie. Pe acesta l-a mustrat pentru pâra nedreaptă ce făcuse oamenilor la împăratul, iar pe împărat l-a înştiinţat cu amănuntul, arătându-i că erau nevinovaţi, pârâţi din pizmă. Şi aşa prin visul acesta i-a izbăvit din primejdia tăierii. Şi alte multe minuni făcând, păstorea dumnezeieşte pe dreptcredinciosul său popor.
Deci, venind la adânci bătrâneţi, s-a mutat către Domnul, neuitând, nici după moarte, turma sa, ci în toate zilele dând cu îndestulare ale sale faceri de bine celor lipsiţi şi izbăvindu-i de tot felul de primejdii şi de nevoi. Încă şi până astăzi, Dumnezeu, prin mijlocirea lui, lucrează minuni şi cei ce-l roagă cu adevărată şi neîndoită credinţă, nu numai mici binefaceri, ci şi minuni mari dobândesc".
Pentru ca moaştele sale să nu fie profanate de musulmani, au fost luate din Mira şi duse la Bari, în Italia, în anul 1807, fiind cinstite acolo atât de creştinii catolici, cât şi de cei ortodocşi care îl caută din toate colţurile lumii, mai ales de ziua sa. Sfântul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi mai ales al copiilor.
MOŞUL ADUCĂTOR DE DARURI
Cum s-a ajuns ca Sfântul Nicolae să fie considerat Moşul cel darnic care aduce daruri copiilor? Totul pleacă de la minunea pe care Sfântul a făcut-o cu fetele unui om care scăpătase. Nemaiavând cu ce să-şi crească fetele, acesta a hotărât să le dea spre desfrânare. Mai întâi pe cea mare, care urma, cu banii obţinuţi din păcatul prostituţiei, să îşi facă zestrea de măritat. Dar Sfântul Nicolae, auzind ce are de gând să facă tatăl disperat, a mers în ascuns noaptea la casa lor şi a lăsat la uşă un săculeţ cu bani de aur pentru a-i scoate din sărăcie şi să evite păcatul.
Povestea s-a repetat întocmai şi cu celelalte fete ale săracului care ajungeau la vârsta măritişului sărace lipite. În Occident, minunea a căpătat mai mult valoarea unei legende, oamenii adăugându-i în timp elemente prin care sfântul, ca un personaj de basm, vine pe horn şi lasă daruri în şosetele sau încălţămintea aşezate frumos, la îndemâna Moşului.
Începând cu secolul al XII-lea, Sfântul Nicolae este venerat şi în ţările nordice ale Europei. Germanii îl numesc Nikolaus, în Belgia şi Ţările de Jos i se spune Sinterklaas, iar în Luxemburg Kleeschen, în timp lumea anglofonă îl numeşte Santa Claus. Luând modelul moşului darnic, americanii l-au inventat pe Moş Crăciun, cu numele păstrat de la Moş Nicolae, Santa Claus, căruia i-au atribuit rolul de moş aducător de cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun. Interesant este că în multe ţări s-au păstrat ambele tradiţii, Moş Nicolae aducând mai ales daruri constând în dulciuri şi lucruri de valoare mai mică, pe când Moş Crăciun este mult mai generos, aducând jucării de tot felul.
Industria cadourilor şi o binecunoscută firmă de băuturi răcoritoare au profitat din plin de imaginea Moşului pentru a-şi vinde produsele. Indiferent de calculele şi profiturile unora, Moş Nicolae vine negreşit în noaptea de 5 spre 6 decembrie, spre bucuria celor mici, iar Sfântul Nicolae face minuni şi în zilele noastre.
Citește pe Antena3.ro