x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comportament exemplar, nu a fost sancţionat niciodată. Cum motivează judecătorii decizia eliberării lui Adrian Năstase

Comportament exemplar, nu a fost sancţionat niciodată. Cum motivează judecătorii decizia eliberării lui Adrian Năstase

de Veronica Micu    |    27 Feb 2013   •   15:04
Comportament exemplar, nu a fost sancţionat niciodată. Cum motivează judecătorii decizia eliberării lui Adrian Năstase
Sursa foto: Intact Images/Karina Knapek

Magistraţii de la Judecătoria sectorului 4 au făcut publică motivarea în cazul Adrian Năstase şi spun că sunt suficiente motive ca fostul premier să fie lăsat în libertate. Instanţa a apreciat că fostul premier a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nu a avut nici o sancţiune, iar perioada petrecută după gratii a fost suficientă pentru reeducare sa.

"Cu privire la condiţia "disciplinat", instanţa constată că este îndeplinită în condiţiile în care caracterizarea ataşată procesului-verbal atestă că deţinutul a avut un comportament conform întru totul cu exigenţele şi rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sancţionat niciodată", se arată în motivarea instanţei.

De asemenea, "instanţa apreciază că prin executarea fracţiunii obligatorii de pedeapsă, condamnatul a dobândit o vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate, urmând ca instanţa să aprecieze dacă, în funcţie şi de celelalte criterii stabilite de lege, este oportună acordarea liberării condiţionate".

În ceea ce priveşte condiţia fracţiei obligatorii, "instanţa observă că deţinutul, în vârstă de 62 ani, a executat fracţia legală de o treime din pedeapsa însumând 730 zile, adică 243 zile. La momentul discutării în comisia de individualizare (04.01.2013) condamnatul acumulase un total de 244 zile închisoare, compus din 199 zile efectiv executate şi 45 zile câştig obţinut ca urmare a elaborării unei lucrări ştiinţifice publicate. La acest moment condamnatul are un total de 284 zile câştigate şi executate".

Totodată, "i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării 8 ore pe zi (40 ore/săptămână) şi apoi 10 ore zi (50 ore pe săptămână). Mai trebuie observat că la momentul la care administraţia penitenciarului a luat cunoştinţă că urmează a fi elaborată  lucrarea amintită, deţinutul a semnat un angajament în cadrul căruia declară că lucrarea nu va aduce atingere legii privind drepturile de autor."

"Conform caracterizării ataşate la procesul-verbal, rezultă că deţinutul (aflat la prima analiză) a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar. S-a mai arătat că deţinutul a participat la activităţile educative organizate în penitenciar (17 programe), desfăşurând şi o activitate de redactare a unei lucrări ştiinţifice, aspecte în considerarea cărora a fost recompensat de trei ori cu suplimentări ale dreptului la vizită. Pentru toate acestea, Comisia a apreciat că timpul executat de condamnat din pedeapsă este suficient pentru reeducarea sa, motiv pentru care a propus liberarea condiţionată", se mai arată în motivarea judecătorilor.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ioan Cazacu, a declarat la România TV că motivarea sentinţei de eliberare condiţionată este una corectă şi apreciază că judecătorul a punctat corect că părerea exprimată de Adrian Năstase pe blogul său nu are nicio legătură cu fapta pentru care a fost condamnat.

"Dosarul va fi trimis la Parchet, pentru că Parchetul a declarat recurs şi urmează să-şi motiveze recursul. Adrian Năstase a îndeplinit toate condiţiile  de liberare condiţionate. Sentinţa este corect motivată şi se referă strict la activitatea lui Adrian Năstase. Judecătorul a fost extrem de corect, iar această instituţie a liberării condiţionate nu are legătura cu fapta pentru care a fost condamnat. Judecătorul fondului a punctat că părerea exprimată de Adrian Năstase pe blogul său nu are nicio legătură cu argumentele de drept care au legătură cu cauza, în timp ce Parchetul are alte argumente", a declarat Ioan Cazacu.

Pe 12 februarie, instanţa a decis că Adrian Năstase îndeplineşte condiţiile pentru a fi eliberat condiţionat. Sentinţa nu este definitivă, urmând să fie atacată de procurori.


×