"Târgul de Fete" de pe Muntele Găina, atestat documentar în urmă cu aproape două secole, se va desfăşura, potrivit tradiţiei, în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de praznicul Sfântului Ilie, sărbătorit în data de 20 iulie, respectiv în zilele de 18 şi 19 iulie. Atestat documentar în 1816, târgul are cu certitudine o vechime mult mai mare, fiind cea mai cunoscută manifestare populară a românilor transilvăneni.
Anul acesta, "Târgul de Fete" se va desfăşura atât în localitatea Avram Iancu, cât şi pe platoul situat la 1.486 de metri altitudine, la întretăierea judeţelor Alba, Arad, Cluj şi Hunedoara. Târgul de pe Muntele Găina a fost înregistrat de Consiliul Judeţean (CJ) Alba, în urmă cu doi ani, ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), cu drepturile şi obligaţiile ce decurg din aceasta.
Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că a considerat absolut necesară înregistrarea sărbătorii populare la OSIM, pentru a proteja imaginea, calitatea organizării şi desfăşurării acestei manifestări tradiţionale. De altfel, CJ Alba mai are două asemenea mărci, pentru o competiţie de schi şi un festival al cetăţilor dacice.
Manifestarea va debuta sâmbătă, 18 iulie, cu vernisajul expoziţiei "Sărbătoarea Muntelui Găina în perioada interbelică", ce va avea loc la Casa Memorială "Avram Iancu" din comuna ce poartă numele Crăişorului Munţilor. Programul va continua cu parada portului popular, prezentată de comunele Bucium, Daia Română, Galda de Jos, Jidvei, Sohodol şi Avram Iancu, urmată de finala festivalului - concurs "Cultură pentru cultură". Seara, pe scena amenajată în centrul comunei, Irina Loghin şi Veta Biriş vor susţine câte un recital de muzică populară.
Tot sâmbătă seara, dar pe Muntele Găina, va începe programul destinat tinerilor, cu muzică şi jocuri de lasere şi lumini, spectacole pirotehnice şi concursuri surpriză, în cadrul "Nunţii pe munte". Aproape de miezul nopţii, va fi aprins şi cel mai mare foc de tabără din munţii Apuseni - "Focul îndrăgostiţilor".
Ziua de duminică va fi în totalitate dedicată manifestărilor ce vor avea loc pe Muntele Găina. Programul va debuta, la Crucea Iancului, cu un Te Deum în cinstea martirilor neamului, urmat de vernisarea expoziţiilor meşterilor populari prezenţi la târg. La ora 11.00, oficialităţile vor adresa mesaje de salut celor prezenţi pe Muntele Găina, după care va începe programul folcloric ce se va desfăşura în mai multe etape. La această ediţie a "Târgului de fete" a fost invitat să participe şi preşedintele Traian Băsescu, la iniţiativa preşedintelui Partidului Democrat-Liberal Alba, Mircea Hava.
Citește pe Antena3.ro