x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Șoc în presa sportivă: Jurnalistul Bogdan Socol a murit la doar 42 de ani după ce a înotat în ape înghețate

Șoc în presa sportivă: Jurnalistul Bogdan Socol a murit la doar 42 de ani după ce a înotat în ape înghețate

de Andreea Tiron    |    10 Feb 2023   •   23:40
Șoc în presa sportivă: Jurnalistul Bogdan Socol a murit la doar 42 de ani după ce a înotat în ape înghețate
Sursa foto: Bogdan Socol

Potrivit surselor, Bogdan Socol a murit din cauza unui șoc hipotermic produs după ce a înotat în ape înghețate.

Prietenii spun că a murit din cauza ultimei lui pasiuni: în timpul unui antrenament de înot în ape înghețate!

La sfârșitul lunii ianuarie, Bogdan și-a anunțat retragerea din presă:

"Când eram doar un copil și mi-am pus în gând dorința și, implicit, ambiția de a deveni comentator sportiv, nu m-aș fi gândit vreodată că aș putea ajunge și în această clipă. Apoi, după ce am intrat la facultate și, mai ales, după ce am început să lucrez în branșă, mi se părea inacceptabil fie și să-mi imaginez că nu voi îmbătrâni în presa sportivă. Sau că voi ajunge să nu mai lucrez în presă!

Ei bine, acest moment a venit cumva mai repede decât ma așteptam. Chiar dacă nu este ieșirea pe care mi-o doream, totusi ies cu demnitate și capul sus pentru ca „am luptat lupta cea buna, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinta”.

 În urmă cu 10 ani mi s-ar fi părut o glumă proastă, iar acum 20 de ani, nici nu aș fi putut să o iau drept glumă. Dar acum, asta este realitatea. Tristă sau cum o mai fi ea, asta e realitatea. Sunt în fața unei morți. A uneia din propriile mele morți. Pentru că mai bine de două decenii, asta a fost viața mea, căreia i-am dedicat tot ce am avut mai bun.

Am trăit-o cu pasiune, cu bucurie în suflet și pe chip la numeroasele reușite, dar și cu nervi, frustrare sau lacrimi în situațiile mai puțin plăcute pe care le întâlnești inevitabil într-o viață. Dar de astăzi, se încheie un capitol major al existenței mele și tot ce am de făcut este să renasc din propria-mi cenușă, să mă ridic și să merg pe drumul meu, care va fi altul față de cel pe care am tot umblat de când mă știu, practic.

Dar nu este o moarte bună, naturală, ci cauzată de unele forțe din exteriorul meu. Pentru că, citându-l pe marele Ion Gavrilă Ogoranu, liderul mișcării de rezistență anticomunistă din Munții Făgăraș: „ucis am fost doar când am fost vândut de confrații mei.”

Când eram doar un copil, nici măcar cu buletin, și mi-am pus în gând dorința și, implicit, ambiția de a deveni comentator sportiv, nu m-aș fi gândit vreodată că aș putea ajunge și în această clipă. Apoi, după ce am intrat la Școala Superioară de Jurnalistică și, mai ales, după ce am început să lucrez în branșă, mi se părea inacceptabil fie și să-mi imaginez că nu voi îmbătrâni în presa sportivă. Sau că voi ajunge să nu mai lucrez în presă!

Ei bine, acest moment a venit cumva premeditat, dar trebuie doar să mă reinventez și să ies complet din zona mea de confort și să intru pe tărâmuri neumblate de mine până acum. Ironia destinului face că în urmă cu fix trei ani am plecat de la Digi Sport, după aproape 10 ani de glorie și amar, iar acum plec din presa de sport.

Nu știu dacă definitiv sau pentru o perioadă mai mică sau mai lungă, dar cert este că plec. Cu toate că nu eu părăsesc meseria atât de dragă mie, ci conjunctura m-a împins spre un asemenea pas. Cineva îmi spunea că dacă aș fi fost într-o altă țară, mai civilizată, unde valorile sunt apreciate cu adevărat, nu marginalizate, dacă mi s-ar fi închis cumva vreo ușă, alte zece mi s-ar fi deschis instantaneu.

Aici, am bătut la mai multe uși, dar fără zgomot, doar întrebând timid cumva dacă nu ar fi nevoie cumva și de experiența mea sau de serviciile mele. Am scris chiar unor directori și oameni cu putere mare de decizie , dar fie mi s-a răspuns evaziv, fie nu am primit vreo replică. Iar o discutie recenta cu un amic mi-a confirmat ceea ce stiam deja, ca in presa sportiva de la noi, importanta este apartenenta la o gașcă sau chiar gloata decat talentul tau si valoarea ta. Ceea ce m-a făcut să il parafrazez pe Isus, spunând că mai ușor va fi cămilei să treacă prin urechile acului decât mie să mai comentez fotbal la TV.

De astăzi, chiar sub nicio formă pentru că și colaborarea cu Flashscore a încetat după ce am fost suspendat în ultimele două luni din cauza unei postări în care îmi exprimam opinia vizavi de comentariul unui meci de la Cupa Mondială pe TVR. Ar fi trebuit să revin în februarie, dar am decis că e mai bine să renunț eu. Astfel, numărătoarea meciurilor de fotbal comentate s-a oprit la 2358, ultimul fiind Tunisia – Franța 1-0.

Așa că singurele mele legături cu presa sportivă vor mai rămâne acest blog și colaborarea cu canalul de YouTube Orange Sport România. Nu știu ce mă așteaptă dincolo de această zi, nici unde voi merge exact, am doar încrederea că bunul Dumnezeu mă va călăuzi și mă va apăra așa cum a făcut-o mereu.

Chiar dacă nu este ieșirea pe care mi-o doream și, în mod clar, nu atât de rapid, totusi ies cu demnitate și capul sus pentru ca „am luptat lupta cea buna, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinta”.

Nu vreau ca această scrisoare de despărțire de presa sportivă să aibă accente dramatice pentru că viața merge înainte. Am vrut doar să îi anunț pe toți cei care au fost alături de mine de-a lungul carierei că, pentru o perioadă mai mare sau mai mică, voi dispărea din peisaj și să le mulțumesc pentru mesajele lor de încurajare.

Al vostru,

Bogdan Socol"

În urmă cu doar cinci zile, Bogdan Socol scria pe contul oficial de Facebook:

"DESPRE O ECHIPA ADEVĂRATĂ

Sunt unul din cazurile foarte rare în care din jurnalist sportiv ajung sa fac parte dintr-o echipa de sportivi. Si dupa doar doua antrenamente alături de membrii lotului național de înot în ape înghețate, remarc ce înseamnă cu adevărat spiritul de echipa, pe care nu l-am întâlnit în peste doua decenii de presa.

Deși unii dintre membrii lotului sunt campioni sau vicecampioni mondiali, nimeni nu te privește de sus, ba chiar exista un respect si o susținere extraordinara din partea fiecaruia pentru orice nou-venit.

M-au impresionat modestia fiecărui component al echipei, spiritul de camaraderie al tuturor si dorinta de a te ajuta, indiferent de nivelul la care esti.

În primul rand, este vorba de respectul fata de aceasta forma de sport extrem, întrucât te face sa îți fortezi limitele fizice si mentale, dar și fata de toți cei care îl practică.

Iar un mare merit aici îl are Paul Georgescu, un campion fabulos si mai mult decat un antrenor, care cauta sa obțină ce e mai bun de la fiecare sportiv și, totodată, face totul pentru ca toți sa își îmbunătățească performantele.

În asemenea condiții, doar cerul poate fi limita pentru IISA Romania. Sunt mândru și onorat ca fac parte din aceasta minunata familie!"

Mesajul lui Mihai Stoica:

"Astăzi, în împrejurări tragice, a plecat dintre noi la doar 42 ani un om care a iubit fotbalul și Steaua, un om a cărui voce ne va lipsi enorm și a cărui pasiune pentru sport va fi greu de egalat.

Am avut privilegiul de a colabora la Fotbal European 4 ani. 4 ani de emisiuni de care îmi voi aminti cu drag.

Rămas bun, Bogdan Socol, Dumnezeu să te odihnească în pace!"

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Bogdan Socol

 

×