x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul cârtiţei SRI în redacţia Jurnalului Naţional, muşamalizat de Comisia Parlamentară de Control al SRI

Cazul cârtiţei SRI în redacţia Jurnalului Naţional, muşamalizat de Comisia Parlamentară de Control al SRI

de Robert Veress    |    04 Oct 2012   •   13:32
Cazul cârtiţei SRI în redacţia Jurnalului Naţional, muşamalizat de Comisia Parlamentară de Control al SRI
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images
Există o „Comisie comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații”. Teoretic, această comisie ar trebui să cenzureze abuzurile SRI, nu să le încurajeze și să preia pe nemestecate orice explicații pe care Serviciul le oferă referitor la activitatea sa. Practic, în afara CSAT, Comisia este singurul instrument de control al reformatei Securități a statului.
Avem, însă, dovada că, dacă există vreun control, acesta nu este exercitat dinspre Comisie spre SRI, ci exact invers: Serviciul dictează, Comisia execută. Comisia este condusă de democrat-liberalul Cezar Preda.
După ce Cotidianul.ro a devoalat faptul că o cârtiță a SRI a fost infiltrată în redacția Jurnalului Național, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei (AMP) și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) au cerut S.R.I. și celorlalte servicii de informații să înceteze imediat orice activitate de poliție politică în mass media și în zona activismului social și să respecte independența editorială a jurnaliștilor. De asemenea, cele două organizații s-au adresat Comisiei parlamentare de control al activității SRI cerând: să investigheze cu celeritate autenticitatea documentelor prezentate de cotidianul.ro; să solicite SRI o poziție cu privire la autenticitatea faptelor (existența ofițerilor menționați, existența documentelor publicate, identitatea sursei din interiorul redacției Jurnalul Național); să solicite serviciilor de informații date cu privire la numărul de agenți/informatori infiltrați în redacții (jurnaliști, personal auxiliar, management); să facă publice rezultatele anchetei; să exercite rolul de control al activității serviciilor secrete în sensul protejării drepturilor cetățenilor români și al respectării Constituției. În plus, AMP și CRJI au cerut Parlamentului modificarea cadrului legislativ care permite infiltrarea agenților de informații în interiorul redacțiilor, măsură cu impact devastator asupra credibilității presei.
Ce s-a ales din toate acestea? Comisia parlamentară a cerut un punct de vedere din partea SRI și l-a livrat petentelor (AMP și CRJI) ca fiind punctul de vedere al Comisiei, sub semnătura președintelui Cezar Preda. Batjocura este într-atât de mare, încât textul nici măcar nu a fost adaptat, lăsându-se formulările specifice din răspunsul SRI, care identifică ca emițător Serviciul. De exemplu: „Materialele prezentate reprezintă copii prelucrate, neautorizate, ale unor extrase din materiale interne ale Serviciului Român de Informații, întocmite în cadrul demersurilor specifice realizate în intervalul 2004 – 2006 pe zona de protecție a informațiilor clasificate – atribut legal prioritar în sarcina instituției noastre (...)”.
În concluzie, Comisia nu a reușit decât să statueze că a existat o infiltrare în redacția unui ziar – punct. Așadar, totul este în regulă, continuați, băieți!

Vezi aici răspunsul Comisiei


×