Muzeul Naţional al Satului « Dimitrie Gusti a invitat toţi prichindeii să-şi sărbătorească ziua! "Învaţă să-şi trăieşti copilăria/ Căci ea se duce-aşa rapid,/ De n-ai să poţi să zici c-a fost frumoasă,/ Când s-a pierdut în infinit", au cântat micuţii. Un mesaj şi din partea « satului bucureştean » pentru toţi copii!
Dragi copii din lumea-ntreagă, flori albastre, mândre flori, toate gândurile noastre, se îndreaptă către voi...Tărâmul copilăriei e nemărginit. Se spune că «vârsta marilor superlative» cunoaşte doar libertate, sinceritate şi vise fără graniţă. Din copilărie izvorăsc speranţele şi tot din copilărie răsar cele mai frumoase zâmbete şi amintiri.
Pentru copii, Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti» a pregătit, ieri, momente cu totul şi cu totul speciale. Aleile micului sat din inima Bucureştiului au fost asaltate de voiniceii nerbădători să petreacă în aer liber.
PATRIMONIU. În deschiderea programului, reprezentanţii muzeului atât cei mari cât şi cei mai mici spectatori au asistat la vernisajul expoziţiei de desen, cu tema «Desenaţi pentru Muzeul Satului». Realizată cu lucrări ale elevilor din şcolile bucureştene, expoziţia a fost dedicată în totalitate Zilei Internaţionale a Copilului. Un program destinat familiarizării celor mici cu patrimoniul muzeal, comunicării şi schimbului de valori culturale.
CALCULATORUL COSMOS! Al doilea cadou inedit oferit de satul din inima Capitalei a fost reprezentat de lansarea volumului «George şi cheia secretă a Universului », volum publicat de Editura Humanitas. Autorii, Stephen şi Lucy Hawking i-au invitat pe copii să călătorească prin întinderile spaţiului extraterestru şi, în toiul unei aventuri fantastice, să descopere misterele fizicii şi universului împreună cu George. Alături de personajul principal se află omul de ştiinţă Erin, fiica sa Annie şi un...superinteligent calculator Cosmos, care îi poate transporta oriunde şi îi poate aduce înapoi. Amuzantă şi foarte bogată în informaţii, cărticica le-a oferit copiilor ocazia să zburde nestingheriţi prin spaţiu, timp şi univers.
INVITAŢIE LA SPECTACOL. De la "sala de lecură" sărbătoriţii au trecut la spectacol. Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti i-a îndemnat pe cei mici să «nu uite de ocrotirea planetei». Sub îndrumarea profesoarei Maria Voicu, reprezentanţi a 50 de naţionalităţi din cadrul acestei şcoli au încântat cu cele mai reuşite « muzici şi faze »... ale prichindeilor . Am putut descoperi o mică parte din lume...vă imaginaţi 50 de naţionalităţi împreună... ? Un popas muzical, specific tradiţional, dar din toată lumea !
DIN ASIA... Colaborator permanent al Muzeului Naţional al Satului « Dimitrie Gusti », Şcoala Japoneză a prezentat pe lângă lucrările de desen incluse în expoziţie şi un program internaţional de dansuri tradiţionale. Unul dintre cele mai frumoase momente a fost dansul pescarului - Yosoki, specific insulei Kokkaido, coordonat de profesorul Thimmmura Hiroco. A fost o întâlnire de excepţie cu tradiţia japoneză unde dansul şi cântecul au fost de primă clasă !
HAI LA SÂRBĂ ! Formaţia de dansuri populare « Florile Cohalmului » a şcolii generale din oraşul Rupea au susţinut un program în « ritmuri de joc » ! Dansurile specifice acestei zone, sârba şi haţegana, au constituit deliciul spectatorilor care nu se mai opreau din aplauze, dar şi din dans.
Prin expoziţiile de pictură, lansările de carte şi spectacolele de excepţie, în Muzeul Naţional al Satului copiii s-a simţit o atmosferă de basm. S-a dansat în ritm peruan, pe acorduri tradiţionale şi s-au interpretat cele mai îndrăgite melodii din repertoriul autentic românesc.
A fost o zi dedicată tuturor copiilor, dar şi un mesaj de suflet pe care nu trebuie să-l uite niciodată, acelea de a păstra tot ce înseamnă românesc. Aşa cum cei mari păstrează amintirea copilăriei ca pe cel mai de preţ dar, tot aşa cei mici trebuie educaţi în spiritul tradiţiei, şi al adevăratelor valori. E vremea copilăriei, cea mai frumoasă dintre toate vârstele lumii...iar Muzeul Satului a demonstrat încă o dată, printr-un program de excepţie, prin invitaţi de seamă, prin copiii plini de talent, că există o Românie care păstrează cu sfinţenie tot ceea ce înseamnă comorile noastre de suflet.
Citește pe Antena3.ro