x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Naţiunile Unite nu mai tolerează marii poluatori

Naţiunile Unite nu mai tolerează marii poluatori

de Alexandru Nastase    |    30 Aug 2007   •   00:00
Naţiunile Unite nu mai tolerează marii poluatori
Sursa foto: STRINGER SHANGHAI/

Ţările in curs de dezvoltare cer Indiei şi Chinei - - doi dintre cei mai mari poluatori ai lumii - să facă mai multe pentru incetinirea procesului de incălzire globală. S-a intămplat la cea mai recentă conferinţă ONU pe tema schimbărilor climatice.

Grupul protestatar, format din 48 de ţări in curs de dezvoltare şi de state insulare, a menţinut constant la ultimele reuniuni de gen o presiune impotriva lipsei de iniţiative şi nepăsării ţărilor cu industrii dezvoltate, considerate principalele vinovate pentru cantitatea mare de gaze cu efect de seră emisă an de an in atmosferă. Principalele vizate: India şi China. China a preluat la inceputul anului rolul de lider mondial in clasamentul marilor poluatori, surclasănd Statele Unite. America se menţine pe poziţie fruntaşă in lista ţărilor care emit gaze cu efect de seră. Intălnirea, care s-a desfăşurat la Viena, reprezintă ultima şansă pentru oficialii Naţiunilor Unite de a impune hotărările luate in decembrie in Bali de Convenţia ONU pentru Schimbări Climatice. Conferinţa marchează un nou pas in negocierile privind un inlocuitor pentru Protocolul de la Kyoto, după 2012. Dezbaterile aprinse au arătat, insă, că mai este mult de lucru pentru ca părţile să ajungă la o inţelegere in ceea ce priveşte "fiul lui Kyoto". Printre cele mai importante lucruri care trebuie stabilite se numără un calendar al reducerii emisiilor precum şi cantitatea de gaze cu efect de seră la care se va renunţa.


Eşec

Nici la această reuniune, oficialii ONU n-au reuşit să convingă Statele Unite - ţară responsabilă pentru un sfert din gazele cu efect de seră emise anual in atmosferă - să semneze protocolul de la Kyoto. Săptămăna viitoare, după incheierea conferinţei de la Viena, SUA vor organiza la Washington o dezbatere privind impactul economic asupra schimbărilor climatice. Casa Albă speră să semneze o inţelegere separată de Protocolul de la Kyoto, care să-i permită să-şi renegocieze poziţia la nivel internaţional incepănd din 2008 şi să inceapă aplicarea unui program sever de reducere a emisiilor vocile scepticilor nu s-au lăsat aşteptate. Aceştia susţin că nu este altceva decăt un nou tertip al americanilor, care, de data aceasta, doresc să ocolească deciziile luate in Bali.

×
Subiecte în articol: verde!