x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NATO a intensificat capacitatea de reacţie după incidentul produs în apropierea României

NATO a intensificat capacitatea de reacţie după incidentul produs în apropierea României

de Redacția Jurnalul    |    08 Mai 2023   •   20:30
NATO a intensificat capacitatea de reacţie după incidentul produs în apropierea României
Sursa foto: Hepta

Unităţile de patrulare aeriană ale NATO au fost plasate la un nivel mai ridicat de alertă ca urmare a incidentului produs între o aeronavă Frontex şi un avion militar rus, în apropierea spaţiului aerian al României, anunţă un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

"Detaşamentele NATO de patrulare aeriană au fost plasate la un nivel mai ridicat de reacţie ca urmare a comportamentului periculos al unui avion militar rus în apropierea unei aeronave Frontex, deasupra Mării Negre, aproape de România", a declarat luni un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters. NATO "menţine vigilenţa", a subliniat oficialul citat.

Un avion de patrulare polonez, implicat în Misiunea Agenţiei Uniunii Europene pentru protecţia frontierelor (Frontex), a evitat la limită, vineri, coliziunea cu un avion de vânătoare rus, deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României.

Un avion de vânătoare rus de tip Suhoi SU-35 a efectuat "manevre agresive şi periculoase", apropiindu-se de aeronava poloneză fără a menţine o distanţă de siguranţă, generând turbulenţe, pierderea altitudinii şi, temporar, a controlului asupra avionului de către echipajul polonez, a declarat Anna Michalska, purtătorul de cuvânt al Poliţiei poloneze a frontierelor. "Avionul de vânătoare rus a zburat chiar în faţa aeronavei poloneze, traversând prin faţa sa la o distanţă periculoasă, estimată de echipaj ca fiind de aproximativ cinci metri", a precizat Anna Michalska, subliniind că, după ce s-a apropiat de trei ori, avionul rus s-a îndepărtat.

Ministerul român Apărării Naţionale a anunţat că incidentul aerian a avut loc la aproximativ 60 de kilometri est de spațiul aerian al României. "Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră", a transmis sâmbătă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: nato avion