x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nemirschi: "Neimplicarea autorităţilor centrale şi locale întârzie proiectele de mediu"

Nemirschi: "Neimplicarea autorităţilor centrale şi locale întârzie proiectele de mediu"

20 Sep 2009   •   00:00

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă la Arad, că finanţarea proiectelor de mediu cu bani europeni este întârziată din cauza neimplicării autorităţilor centrale şi locale şi din cauza neseriozităţii firmelor de consultanţă.



Nemirschi a spus că este vorba despre cinci miliarde de euro, bani europeni accesibili României între 2007 şi 2013, dar care "stau la uşă" pentru că proiectele de mediu sunt întârziate, scrie Mediafax.

"Este vorba de neimplicarea autorităţilor centrale de mediu şi locale. Dar vinovate sunt şi firmele de consultanţă, care au luat doar banii şi acum caută motive să întârzie cu predarea lucrărilor. Astfel, banii europeni stau la uşă şi nu ne putem folosi de ei", a spus ministrul.

Nicolae Nemirschi a afirmat că România este pe primul loc în Europa Centrală şi de Est la proiecte depuse în domeniul mediului, iar la nivel naţional, dintre toate proiectele care aşteaptă finanţare, cele de mediu sunt cele mai numeroase.

"Cu toate acestea, suntem în urmă la deşeuri, unde sunt alocaţi cica 3,5 miliarde de euro şi nu am reuşit să semnez decât un program de finanţare", a spus ministrul.

În ceea ce priveşte judeţul Arad, ministrul a spus că ar putea să atragă 139 de milioane de euro pe proiecte de mediu, dar că, în prezent, are în derulare proiecte în valoare de numai 18 milioane de euro. La proiecte de management al deşeurilor, Aradul ar putea accesa 32 de milioane de euro, ministrul afirmând că sunt întârzieri pe acest segment, dar că judeţul "nu face notă discordantă cu celelalte judeţe".

Nicolae Nemirschi a avut, la Arad, întâlniri cu liderii PSD, primari şi viceprimari ai partidului, dar şi cu membri şi simpatizanţi. El a vizitat şi câteva localităţi din judeţ unde se află în derulare proiecte de mediu. Duminică după-amiază, ministrul s-a plimbat cu bicicleta prin Pădurea Ceala, de la marginea Aradului, parte a Parcului Naţional Lunca Mureşului, fiind însoţit de membri de partid.

×
Subiecte în articol: observator