x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nica a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Nica a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

12 Iun 2009   •   00:00

Anunţul privind declanşarea unei pandemii de gripă A H1N1 a pus în alertă autorităţile române. Vicepremierul, Dan Nica, Ministru al Administraţiei şi Internelor, a convocat, pentru această dimineaţă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Nica vrea să verifice modul în care instituţiile, membre ale comitetului, au îndeplinit măsurile prevăzute în caz de pandemie.



Declararea oficială a pandemiei nu înseamnă că virusul ar fi devenit mai puternic, ci doar că răspândirea sa nu mai poate fi oprită, scrie antena3.ro. Potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până acum au fost contaminaţi aproape 29.000 de oameni din 74 de ţări, iar 144 au decedat. Experţii nu recomandă, însă, nici închiderea frontierelor, nici restricţii asupra călătoriilor sau comerţului internaţional.

În prezent, cea mai rapidă creştere a numărului de cazuri se înregistrează în Australia, iar situaţia de aici a fost, se pare, decisivă pentru ridicarea nivelului de alertă. Epidemia se extinde, de asemenea, în Chile. Dar şi la New York s-au înregistrat joi trei noi decese iar în Germania a apărut un nou focar la o şcoală japoneză din Dusseldorf. Experţii avertizează ţările cele mai sever afectate să se aştepte la un "al doilea val" de îmbolnăviri, deoarece virusul va continua să circule prin lume un an sau chiar doi.

În România, autorităţile sunt pregătite. A fost adoptat deja un plan naţional de intervenţie în caz de pandemie pentru protejarea populaţiei, iar până acum sistemul de alertă a funcţionat foarte bine.

De asemenea, ministrul Ion Bazac dă asigurări că în stocurile Ministerului Sănătăţii există destule doze de antivirale pentru vaccinarea populaţiei.

Vaccinul împotriva gripei porcine va fi produs şi în România, imediat ce specialiştii vor izola cele 3 tulpini ale virusului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut laboratoarelor medicale să treacă rapid la realizarea vaccinului iar Statele Unite au alocat un miliard de dolari în acest scop. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator