x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nica: Mă gândesc serios să desfiinţez instituţia detaşării pentru poliţişti

Nica: Mă gândesc serios să desfiinţez instituţia detaşării pentru poliţişti

29 Mar 2009   •   00:00

Ministrul Administraţiei şi Internelor Dan Nica a declarat, într-o emisiune la TVR, că se gândeşte serios să desfiinţeze instituţia detaşării pentru poliţişti, iar dacă un poliţist vrea să se ducă la altă instituţie, să renunţe mai întâi la această calitate, să îşi dea demisia.

"Mă gândesc serior, vreau să desfiinţez instituţia detaşării pentru poliţişti. Poliţistul este poliţist doar dacă lucrează la Poliţia Română. Vrea să se ducă la altă instituţie, îşi dă demisia, renunţă la calitatea de poliţist, se duce unde vrea el", a spus, ieri, Dan Nica în emisiunea "De la Est la Vest". Ministrul de Interne vrea ca la serviciile de eliberare a permiselor şi de evidenţa populaţiei să nu mai lucreze poliţişti detaşaţi, ci funcţionari plătiţi de prefecturi. "Vor avea statut de poliţist doar cei care prind infractori, nu şi angajaţii de la birou, a precizat ministrul Dan Nica. Demnitarul a mai spus că este deranjat de faptul că atunci când angajaţi de la serviciile de eliberare a permiselor sunt reţinuţi de DNA, apare în presă că sunt poliţişti, "şi nu sunt". "Poliţistul este cu strada, cu prinderea infractorului, cu urmărirea tâlharilor, cu prinderea criminalului, de asta se ocupă Poliţia", a menţionat Nica, citat de Mediafax. Surse din minister au declarat, vineri, că ministrul Administraţiei şi Internelor intenţionează să desfiinţeze instituţia detaşării poliţiştilor, măsura urmând să-i vizeze pe poliţiştii din administraţia publică, cluburi sportive sau pe cei de la Permise auto sau de la Evidenţa populaţiei.

Situaţia poliţiştilor "detaşaţi" a fost adusă în atenţia opiniei publice odată cu scandalul de la Plaza România, unul dintre cei implicaţi în scandal, Eugen Preda, fiind subofiţer angajat la Clubul Sportiv Dinamo Braşov, subordonat Ministerului Administraţiei şi Internelor. Eugen Preda a fost angajat timp de şase ani în funcţia de subofiţer la Clubul Sportiv Dinamo Braşov, el fiind sportiv legitimat la acest club. În urma acestui incident, Nica a anunţat că a dispus o anchetă la nivelul Clubului Dinamo Braşov, pentru a vedea cum a fost posibil ca o persoană care nu era cunoscută ca având un comportament ireproşabil să beneficieze de anumite facilităţi, inclusiv pe linie sportivă. Conform legislaţiei în domeniu, detaşarea "este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia", fiind caracterizată prin "schimbarea temporară a locului de muncă de către funcţionarul public/poliţist din dispoziţia unităţii şi încadrarea acestuia la o altă unitate, în scopul exercitării activităţii specifice în interesul acesteia din urmă".

×
Subiecte în articol: observator