x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicușor Dan, despre OUG de reducere a cheltuielilor: O gravă ingerință a naționalului în autonomia locală

Nicușor Dan, despre OUG de reducere a cheltuielilor: O gravă ingerință a naționalului în autonomia locală

de Redacția Jurnalul    |    30 Oct 2023   •   13:15
 Nicușor Dan, despre OUG de reducere a cheltuielilor: O gravă ingerință a naționalului în autonomia locală

Ordonanța de urgență adoptată vineri de Guvern, care vizează reducerea cheltuielilor bugetare, este „o gravă ingerință a naționalului în autonomia locală”, spune, luni, Nicușor Dan.

„A existat un punct de vedere exprimat de Asociația Municipiilor. S-au pronunțat mai mulți primari zilele acestea... Evident că nu e normal ca o autoritate centrală să intervină pe bucătăria ta internă. Binențeles că în situații disperate, grave, cum pare că suntem, trebuie să facem niște reduceri de cheltuieli, dar, dacă se decide asta, trebbuie să îți lase o marjă de apreciere despre cum se cheltuie banii mai puțini pe care îi ai”, spune Nicușor Dan.

El afirmă, însă, că lucrările la Podul Grant nu se vor opri din acest motiv.

„Sperăm să avem îngăduința constructorului. Afectează, pentru că ordonanța spune că noi putem să plătim în lunile noiembrie și decembrie media lunilor ianuarie-septembrie. În perioasa ianuarie-septembrie nu s-a facturat pe această lucrare. Deci noi neavând plăți făcute, nu o să putem plăti. Banii sunt în cont și toată lumea știe că suntem serioși. Această ordonanță nu trebuia să fie dată în forma în care a fost dată. E o gravă ingerință a naționalului în autonomia locală. Dacă chiar suntem într-o situația așa de disperată financiar trebuia să ni se dea o marjă, să ni se reducă cotele defalcate sau ceva și noi să decidem în cadrul acestei sume, nu să se taie de-a valma”, încheie Nicușor.

Executivul a aprobat o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergență.

„Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul”, a spus premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern în care a fost adoptată ordonanța.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Nicușor Dan oug