x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nobelul pentru Pace: Cine se luptă în 2013 pentru cel mai dorit premiu

Nobelul pentru Pace: Cine se luptă în 2013 pentru cel mai dorit premiu

11 Oct 2013   •   10:16
Nobelul pentru Pace: Cine se luptă în 2013 pentru cel mai dorit premiu
Sursa foto: stirileprotv.ro

În 2013 s-a înregistrat un număr record de candidaţi la râvnitul Nobel pentru Pace, nu mai puţin de 259. Numele acestora nu sunt dezvăluite decât dupa 50 de ani, însă principalii candidati se ştiu de la bun început. Astăzi, zvonurile o dau drept favorită pe adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai. Tânăra se "luptă" pentru premiu cu medicul congolez Mukwege, dar şi cu persoane foarte controversate, cum ar fi Edward Snowden şi Bradley Manning, acuzati de SUA de înaltă trădare, sau chiar cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Malala consideră că nu merită Premiul Nobel pentru Pace

Tânăra activistă pentru dreptul la educaţie Malala Yousafzai a afirmat miercuri, după un an de la atacul talibanilor, că ea nu merită să primească Premiul Nobel pentru Pace, relatează AFP.

La 9 octombrie 2012, adolescenta a supravieţuit în urma unui atac al talibanilor, la Mingora, oraş din Valea Swat, în nord-vestul Pakistanului, unde în perioada 2007-2009 insurgenţii au impus versiunea lor radicală a legii islamice. După un an de la acest atac, Malala Yousafzai îşi publică autobiografia şi este nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, care urmează să fie decernat vineri.

"Multe persoane merită Premiul Nobel pentru Pace. Cred că pot face mai multe. În opinia mea, încă nu am făcut suficiente lucruri pentru a câştiga Premiul Nobel pentru Pace", a declarat Malala pentru postul de radio pakistanez City89 FM.

Cu ocazia primei aniversări de la atac, şcoala din Mingora în care a învăţat Malala a fost închisă, în semn de "solidaritate" cu adolescenta în vârstă de 16 ani, care, în prezent, locuieşte în Marea Britanie, a declarat pentru AFP un profesor local, care a preferat să rămână sub protecţia anonimatului, de teama unor noi atentate ale talibanilor.

"Atentatul de anul trecut împotriva ei este de neuitat. Educaţia este sensul vieţii noastre, iar Malala" a apărat această cauză, iată de ce "o iubim atât de mult", a afirmat Humera Khan, o elevă, în vârstă de 12 ani, la şcoala din Mingora.

Numeroşi islamişti din nord-vestul Pakistanului o acuză pe Malala că ar fi un al "agent" al Statelor Unite sau al Occidentului, pentru că îi abate pe tinerii musulmani de la studierea Coranului.

Vladimir Putin “a evitat al treilea Război Mondial”

Cu siguranta candidatura lui Putin la acest premiu este printre cele mai controversate. El a fost propus de catre mai multe personalitati din Rusia. Acestia invoca rolul jucat de Putin in criza din Siria.

"Daca situatia din Siria nu s-ar fi stabilizat, ar fi izbucnit al treilea razboi mondial. Iata ce ne-a permis Putin sa evitam", a declarat, intr-o conferinta de presa la Moscova, Beslan Kobahia, un reprezentant al unei organizatii ruse care militeaza pentru "uniunea spirituala si cooperarea popoarelor lumii", aflata la originea acestei nominalizari.

Nu toti apreciaza insa la fel de mult activitatea lui Putin. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace in 1990, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, nu a fost de acord cu aceasta initiativa.

In tinerete, in anii ’70, Vladimir Putin a lucrat pentru KGB, fiind angajat chiar la directia nr. 5 a KGB, care avea misiunea de a combate opozitia politica, potrivit Washinton Post, citat de stirileprotv.ro.

Intre 31 decembrie 1999-7 mai 2008, timp de doua mandate, Putin a fost presedintele Rusiei. Din 8 mai 2008 pana pe 4 martie 2012 a ocupat functia de premier, pentru ca legea nu-i permitea sa candideze la al treilea mandat consecutiv. Din 7 mai 2012 a devenit din nou presedinte.

In timpul campaniilor prezidentiale au avut loc la Moscova mai multe proteste impotriva lui Putin, soldate cu sute de arestari.

Edward Snowden – “Secretele divulgate de el sunt de interes public”

Fost angajat al NSA (serviciile secrete din Statele Unite), Snowden a fost mult timp cel mai cautat om din lume. In prezent, se afla in Rusia, unde a primit azil politic. Snowden este acuzat de guvernul american de inalta tradare, pentru a divulgat jurnalistilor mii de documente care demonstrau ca NSA a supravegheat si monitorizat ilegal telefoane si conturi de e-mail.

Povestea lui a dus la dezbateri aprinse in intreaga lume, pe tema dreptului la viata privata. Snowden a fost propus la premiul Nobel de catre Stefan Svallfors, profesor de sociologie la Universitatea Umea.

El considera ca gestul lui Snowden apara drepturile si libertatile omului. Aceasta declaratie este sustinuta si de organizatia Amnesty International: “Ce a divulgat el este de interes public, este un act justificat”.

Bradley Manning “a avut curajul sa spuna adevarul”

Oficialii comitetului care va decide la cine va merge Premiul Nobel pentru Pace au primit o petitie cu 100.000 de semnaturi pentru alegerea soldatului american Bradley Manning.

Manning, care lucra ca analist militar, a fost arestat pe 26 mai 2010 pentru ca a divulgat catre WikiLeaks documente diplomatice despre situatia din Irak si Afganistan.

Pe langa cele 700.000 de documente facute publice, soldatul a difuzat si o caseta video, in care se vede cum militarii dintr-un elicopter american impuscau civili in Bagdad. Printre acele victime s-au numarat si doi jurnalisti ai agentiei de presa Reuters.

“Nimeni nu a facut mai multe decat Bradley Manning pentru a combate ceea ce Martin Luther King Junior numea «nebunia militarismului»", scriu semnatarii petitiei in favoarea lui Manning.

Tanarul, in varsta de 25 de ani, va fi exclus din armata Statelor Unite pentru dezonoare si va trebui sa plateasca daune morale. Fostul analist militar a fost condamnat pe 30 iulie 2013 la 35 de ani de inchisoare pentru spionaj.

Recent, “cartita WikiLeaks”, cum este poreclit Manning, a uimit intreaga lume dupa ce a anuntat ca va face un tratament hormonal cat timp se afla in inchisoare, pentru ca doreste sa devina femeie.

×