x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NOI – Animalele

NOI – Animalele

de Carmen Plesa    |    17 Aug 2008   •   00:00
NOI – Animalele

FOTOGRAFIA-MARTOR  ●  Locuri din care nu te mai întorci niciodată
Pe de o parte ororile războaielor, pe de alta – leoparzi, lei şi elefanţi. Per total – "WE – the animals", expoziţia fotoreporterului Vadim Ghirdă.



FOTOGRAFIA-MARTOR  ●  Locuri din care nu te mai întorci niciodată
Pe de o parte ororile războaielor, pe de alta – leoparzi, lei şi elefanţi. Per total – "WE – the animals", expoziţia fotoreporterului Vadim Ghirdă.

Te mai întorci de pe cîmpul unde ai găsit scheletul răscolit de primăvară din groapa unde îl lăsase războiul unei Iugoslavii care încă se ciunteşte sub ochii tăi? Te întorci, dacă ştii poteca "sănătoasă" din cîmpul minat. Rămîi în Kosovo, cu ochii după autobuzul plîns de ploaie de geamul căruia s-a lipit, ca o icoană, chipul unui copil venit după un drum ostenitor pe muntele înzăpezit? Nu, te întorci – după un acord de pace, după alte împuşcături, alte cadavre. Rămîi lîngă cadavrul fetiţei palestiniene care în urmă cu cîteva minute poate ţi-a trecut prin faţa aceluiaşi obiectiv? Nu, te întorci. Mai sînt cîteva explozii, cîteva săptămîni, apoi un avion care te duce acasă. Fizic. Picioarele tale, capul tău, mîinile, fotografiile.

"Ţi-a fost frică?" Şi ororile războiului din fotografiile înşirate în expoziţie parcă te înghiontesc: eşti proastă, cum să nu-i fie frică? Transnistria, fosta Iugoslavie, Irak, Palestina, în cei mai urîţi ani.

"DROGUL". "Dacă nu eşti nebun, nu are cum să nu-ţi fie frică (...). Dar eu, cînd pun aparatul la ochi, mă decuplez de la ce se întîmplă în jur. Pun aparatul la ochi şi sînt un om liber. Nu mai aud nici vîjîiturile din jur, nimic", zîmbeşte amar Vadim Ghirdă. Are 37 de ani, lucrează pentru Associated Press de la Revoluţie. Adică de jumătate de viaţă. Pentru fotografiile din ex-Iugoslavia a plătit cu nişte oase strivite. Pentru că a fost fotografiat ajutînd la transportul unui bosniac musulman rănit.

L-au bătut cei din tabăra "duşmană". Adică sîrbii printre care trăise pînă la vîrsta şcolii.

Orice l-ai întreba despre momentele din spatele fotografiilor lui refuză să fie "viteaz". Nu i se pare grozav nici că a scăpat întreg, în 2005, din exploziile de la Hote-lul Palestina, din Bagdad, cu o zi înainte să se întoarcă în România. "Înainte să ies, înainte de ultima explozie, am sunat-o pe mama şi
i-am zis să nu creadă nimic din ce o să vadă în seara aceea la televizor", zîmbeşte tot amar Vadim Ghirdă.

S-a întors din toate războaiele? Da, acum e aici, cu faţa mai aspră, cu riduri mai adînci, cu ochi mai trişti. Au fost războaie, vor mai fi. Da, fizic s-a întors. Fizic. "Altfel, noi toţi care am fost acolo şi am văzut lucrurile la care te uiţi azi în fotografii, nu ne-am mai întors niciodată din acele locuri."

EXPOZIŢIE. "WE – the animals" poate fi văzută pînă la 31 august, la cafeneaua Museo din Muzeul de Geologie din Bucureşti (lîngă Piaţa Victoriei). Expoziţia este deschisă zilnic, între 10:00 şi 16:00. Museo îşi propune să încurajeze oamenii din tot spectrul artistic să-şi expună lucrările. Printre premiile cîştigate de Vadim Ghirdă se numără "Associated Press Managing Editors Award" (2001), "Editor and Publisher Award" SUA (2001), "Associated Press Managing Editors First Prize for outstanding Press Coverage" (2003), "National Headliner Award" – SUA (2002).

×
Subiecte în articol: observator