x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi enigme in ancheta "Moartea lui Erbasu"

Noi enigme in ancheta "Moartea lui Erbasu"

30 Iun 2004   •   00:00
Noi enigme in ancheta "Moartea lui Erbasu"

OBSERVATOR

Nimeni nu a spus pana acum ca in familia Erbasu a mai fost o tentativa de suicid: Doina Valceanu, sora miliardarului, s-a aruncat de la etajul 6 acum opt ani. Spargerea vilei de la Snagov, produsa in urma cu doua luni, tot in week-end, are si acum autori necunoscuti. Politia nu comenteaza.

Reconstituirea

FOTOREPORTAJ - RECONSTITUIRE

Procurorii si politistii au realizat ieri reconstituirea mortii omului de afaceri Mihail Erbasu. Cu ajutorul unui manechin, ei au simulat tentativa de spanzurare din subsolul casei, presupusul traseu al omului de afaceri si in final aruncarea de la terasa in piscina fara apa. Dupa experiment, anchetatorii sustin in continuare varianta sinuciderii.
MIRUNA PASA

Reconstituirea momentelor in urma carora si-a pierdut viata Mihail Erbasu a fost facuta ieri-dimineata la vila de la Snagov. "Personajul principal" a fost un manechin din piele cu o greutate de 130 de kilograme, dar cu 15 centimetri mai scund decat omul de afaceri. In jurul orei 11:30, manechinul a fost dus in garaj si a fost agatat cu ajutorul unor funii de tevile de care se presupune ca a incercat sa se spanzure Erbasu. "Vrem sa vedem daca tevile pot tine greutatea victimei", a declarat seful Serviciului Omoruri din cadrul IGP, comisarul sef Viorel Vasile. Tevile, desi aparent firave, mai degraba niste cabluri mai groase, au suportat greutatea de 130 de kilograme.

Anchetatorii sustin ca incercarea de spanzurare a esuat, intrucat cordonul de halat innodat cu o cravata s-ar fi rupt de la jumatate. Mihail Erbasu si-ar fi taiat apoi latul din jurul gatului cu un cutit care i-ar fi ranit obrazul drept.

Ultimul drum

Anchetatorii cred ca omul de afaceri ar fi urcat cu liftul pana la etajul 1, iar apoi pe scari pana pe terasa. Procurorii considera ca din cauza ingustimii scarilor (1,20 metri) era aproape imposibil ca cineva sa-l forteze pe Erbasu sa urce fara sa lase vreo urma in trecere. Acelasi aspect a fost retinut si in cazul liftului extrem de mic. Ultima parte a drumului a fost pe terasa vilei. Urmele de sange au fost gasite numai pe manerul interior al usii de la terasa si pe balustrada, unde au pastrat forma mainilor.

Varianta sinuciderii se sustine

Procurorii au incercat patru teste in care Mihail Erbasu ar fi putut fie sa se arunce, fie sa fie impins. Manechinul de piele a fost initial impins de doi mascati. Pozitia in care a cazut in ambele variante de crima a fost insa diferita de cea in care a fost gasit omul de afaceri, iar primul impact cu solul a fost cu capul. Singurul caz in care manechinul a cazut in picioare, asa cum spun legistii ca ar fi cazut Erbasu, este varianta de sinucidere presupusa de procurori. Cu mainile pe balustrada omul de afaceri s-ar fi aplecat peste garduletul terasei si s-ar fi desprins. In cadere, el s-ar fi lovit cu capul de marginea exterioara a terasei, apoi ar fi cazut in picioare, dupa ce s-a rasucit 360 de grade.

VARIANTE

"Nici acum, dupa ce experimentul pare sa confirme teza sinuciderii, nu excludem varianta crimei. Vom continua sa analizam toate posibilitatile pana la sfarsit" - Marius Iacob, prim-procuror adjunct la Parchetul Tribunalului Bucuresti

Semnele de intrebare

Desi experimentul de ieri pare sa confirme varianta sinuciderii, ancheta lasa inca multe intrebari fara raspuns. Cel mai important element lipsa este motivul sinuciderii, pe care pana acum nimeni nu a reusit sa-l explice. Apoi cele doua scrisori lasate se pare de omul de afaceri. De ce sa fi simtit nevoia sa isi justifice gestul cu atata fervoare in doua bilete? In continuare, modul in care omul de afaceri ar fi ales sa se sinucida pare extrem de dificil si spun apropiatii total nepotrivit cu firea lui Erbasu. Nici cele trei degete presate si urmele posibile de harjaire de pe corpul omului de afaceri nu pot fi explicate.

Caz neelucidat din luna aprilie - Casa lui Erbasu, calcata de hoti Casa de vacanta a familiei Erbasu, din comuna Snagov, a fost calcata de hoti in luna aprilie a acestui an. Hotii au plecat atunci cu o prada fara valoare.
ION ALEXANDRU

Ancheta in cazul spargerii proprietatii lui Mihail Erbasu continua si la aceasta ora, la mai bine de doua luni si jumatate de cand autori necunoscuti au patruns in locuinta. Politistii judiciaristi din cadrul Inspectoratului Judetean Ilfov sustin ca spargerea nu are nici cea mai mica legatura cu moartea lui Mihail Erbasu. Comisarul Marian Dinulescu, seful Serviciului Judiciar, ne-a declarat ca hotii au filat timp de mai multe zile locuinta, alegand proprietatea lui Erbasu deoarece era mai impunatoare si dadea impresia ca inauntru se afla bunuri de mare valoare. Lovitura a fost data la sfarsit de saptamana, noaptea, hotii escaladand gardul proprietatii, dupa care au fortat usa termopan a terasei, distrugand totodata sistemul de alarma.

O grupare neidentificata

"Au fost cel putin doi autori care au patruns in locuinta familiei Erbasu. Dupa ce au intrat in imobil, au cautat bunuri de valoare, luand practic de pe pereti toate tablourile si icoanele pe care le-au gasit. Dupa care au disparut", a precizat comisarul Dinulescu. Politistii spun ca tablourile pe care hotii le-au "praduit" nu au nici o valoare, deoarece sunt doar niste imitatii ale unor pictori celebri, imitatii semnate "Ana Rusu". "Astfel de tablouri se afla si in firma domnului Erbasu", mai spun anchetatorii. Politistii au cautat in zadar pe la mai multe case de amanet, in speranta ca hotii le-au lasat gaj pentru o suma de bani. "Nu credem in vreo legatura intre moartea domnului Erbasu si spargerea din luna aprilie. In perioada respectiva, zona a fost calcata de hoti, mai multe vile fiind sparte. Deocamdata, nu am reusit sa identificam nici o persoana care a participat la aceste spargeri. Avem un cerc de suspecti, insa suntem departe de a rezolva cazul", a conchis comisarul Dinulescu.

Sora lui Erbasu a incercat sa se sinucida in 1996

Daca Mihail Erbasu s-a sinucis cu adevarat, atunci el nu este singurul membru care a incercat sa-si ia viata. Mihail Erbasu a avut o sora, pe nume Florica, maritata Valceanu, femeia, se mutase in Bucuresti in anul 1994. Surse judiciare sustin ca Florica s-a aruncat de la etajul sase al unui bloc din cartierul Drumul Taberei. Evenimentul s-a petrecut in 1996, Florica scapand cu viata. Tentativa sinucigasa nu a ramas, insa, fara urmari, ranile cauzandu-i decesul in luna iunie a anului 1996. Florica Valceanu (fosta Erbasu) avea 39 de ani si a fost inmormantata in comuna Cuca de Arges, locul unde s-a nascut.
×
Subiecte în articol: observator afaceri erbasu