x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Norica Nicolai cere intervenţia Comisiei Europene în cazul DNA-Antena3

Norica Nicolai cere intervenţia Comisiei Europene în cazul DNA-Antena3

de Marina Constantinoiu    |    07 Aug 2013   •   20:42
Norica Nicolai cere intervenţia Comisiei Europene în cazul DNA-Antena3

Eurodeputatul liberal a expus “atacul la libertatea de expresie” într-o scrisoare adresată comisarului european Viviane Reding
Ancheta lansată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în privinţa unui presupus caz de şantaj la postul de televiziune Antena3 este “parte a unui atac orchestrat la adresa libertăţii media”, consideră europarlamentarul liberal Norica Nicolai.

Scrisoare către vicepreşedintele CE

Aceasta solicită intervenţia Comisiei Europene în acest caz, şi a adresat o scrisoare comisarului european Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei şi comisar pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, relatează site-ul eturbonews.com.
Procurorii anticorupţie au trimis în judecată persoana juridică S.C Antena 3 S.A pentru complicitate la infracţiunea de şantaj în dosarul deschis CEO-ului Antena Group, Sorin Alexandrescu.
Directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, va fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat de că a ameninţat administratorul unei firme că va da în vileag fapte presupus compromiţătoare dacă nu va semna un contract în condiţiile impuse de el, potrivit DNA.

“Un act de intimidare, care poate crea un precedent periculos”
Europarlamentul liberal Norica Nicolai explică, însă, că acestea nu sunt decât o faţă a monedei. “Să investighezi un întreg grup media, de la CEO, la jurnalişti şi staff-ul tehnic, pe baza unor presupuse acte comise de CEO-ul companiei este un act clar de intimidare şi poate crea un precedent periculos”.
Nicolai a adăugat în scrisoarea sa că postul de televiziune, care difuzează informaţii independente către un public larg, “pur şi simplu îşi face doar treaba”, relatează sursa citată.

“Atac orchestrat”

Europarlamentarul liberal mai afirmă, în argumentaţia sa, că nu este pentru prima oară când postul de televiziune Antena3 a simţit că asupra sa se exercită presiune. În trecut, preşedintele Traian Băsescu a cerut boicotarea postului Antena3, din cauza criticilor care i-au fost aduse de acesta la adresa manierei sale de a conduce ţara. “Suntem martorii unui atac orchestrat aici, care urmează multor altora, şi care demonstrează că DNA şi-a pierdut orice urmă de independenţă”, a afirmat Norica Nicolai.

Aşteaptă un răspuns
“Este momentul ca instituţia Comisiei Europene, care monitorizează România prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), să acţioneze faţă de ameninţările la adresa libertăţii media din această ţară”, îndeamnă europarlamentarul român în mesajul adresat vicepreşedintei Comisiei Europene, Viviane Reding. Norica Nicolai afirmă, cu aceeaşi ocazie, că speră să obţină “un răspuns obiectiv” în viitorul apropiat.
De altfel, şi realizatori ai postului au afirmat că, prin începerea urmăririi penale a instituţiei de presă Antena3, procurorii DNA “doresc înfricoşarea angajaţilor acestui post de televiziune, scopul fiind ca oamenii să se întrebe când vor fi şi ei chemaţi la audieri”.


×
Subiecte în articol: norica nicolai antena3 dna