Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) va avea mână liberă să desfiinţeze toate organismele de colectare a banilor pentru artişti, chiar şi fără hotărâre judecătorească, dacă noua lege propusă de Ministerul Culturii va fi votată. O directivă europeană a fost transformată în proiect de lege care ar diminua drepturile de autor ale artiştilor şi ar veni în contradicţie cu actualele legi în vigoare.
Reprezentanţii Asociaţiei pentru drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR-ADA) spun că noua lege ar trebui să apere drepturile artiştilor şi compozitorilor români, aşa cum se întâmplă în alte ţări ale lumii, prin impunerea difuzării creaţiilor româneşti în proporţie de peste 70% de către deţinătorii de posturi radio şi TV. În loc să facă această modificare aşteptată de toţi, legea este defavorabilă artiştilor români prin lipsa acestei prevederi de protecţie a creaţiei româneşti. Noua lege afectează şi statutul oricărui Organism de Gestiune Colectivă (OGC). Textul legii, aşa cum este în acest moment, minimalizează noţiunea de autor, creator al operei, în favoarea noţiunii de titular de drepturi, altul decât compozitorul operei care obţine drepturile prin contracte de cesiune, donaţii sau succesiuni, arată juriştii UCMR-ADA. De asemenea, prin noua lege se menţine dezavantajul organismelor româneşti, în raport cu cele străine, prin faptul că reţinerea cheltuielilor de colectare (comisionul) se face ulterilor colectării, la repartiţia sumelor.
ORDA primeşte puteri depline
„În textul legii, aşa cum a fost înaintat Parlamentului de către Ministerul Culturii, se transpun greşit prevederile Directivei 26/2014. Mai mult, proiectul conferă ORDA competenţe superioare instanţei judecătoreşti. ORDA poate, practic, să desfiinţeze un organism de gestiune colectivă (cum este UCMR-ADA, n.r.) înainte ca o instanţă să se poată pronunţa asupra actului administrativ emis de ORDA”, explică Ana Achim, director general UCMR-ADA. Proiectul dezavantajează organismele româneşti şi îmbunătăţirea repartiţiilor prin forţarea termenului de realizare a repartiţiilor la şase luni, faţă de nouă luni, cât prevede Directiva. De asemenea, textul abundă în sancţiuni şi restricţii pentru OGC. “Se sancţionează astfel efectul, şi nu cauza. Nu se sancţionează persoanele cu adevărat culpabile de necomunicarea informaţiilor - playlisturi, rapoarte privind veniturile şi altele -, respectiv utilizatorii de opere musicale”, mai spune directorul general UCMR-DA.
UCMR-ADA cere o revizuire a textului propunerii legislative pentru drepturile de autor şi a drepturilor conexe, care se va discuta mâine în Parlament, în sensul eliminării erorilor de interpretare, dar şi pentru protejarea artiştilor români.
România trebuie să implementeze directivele europene, dar un text care are caracter orientativ poate ajunge să fie implementat eronat de către consilierii ministerelor din România, ceea ce s-a întâmplat şi cu Directiva EU 26/2014, la Ministerul Culturii, asa cum se poate vedea şi în proiectul de modificare a Legii /1996 şi transpunerea Directivei 26/2014 cu încălcarea însăşi a Directivei.