x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noua necropola a Familiei Regale, încă nesfinţită

Noua necropola a Familiei Regale, încă nesfinţită

de Monica Cosac    |    05 Aug 2016   •   12:13
Noua necropola a Familiei Regale, încă nesfinţită
Sursa foto: GEORGE ONEA / AGERPRES FOTO

Piatra de temelie a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeş, lăcaşul unde va fi înmormântată Regina Ana pe 13 august, a fost pusă în primăvara anului 2009, dar edificiul de cult nu a fost finalizat până acum. Biserica încă nu este sfinţită, iar cel care s-a ocupat de proiectul noii necropole regale a fost principele Radu, potrivit arhitectului Augustin Ioan.

Lăcaşul de cult, ridicat din iniţiativa şi cu finanţarea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, din donaţiile credincioşilor, în parteneriat cu Casa Regală a României, va avea hramul Sfânta Muceniţă Filofteia şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, aici urmând a fi depusă şi racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia. Profesorul Augustin Ioan, arhitectul care a realizat proiectul noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeş, a mărturisit că iniţial a fost sunat de către principele Radu, în 2008, fiind vorba atunci doar de “un mausoleu pentru următorii din Familia Regală”. “După care s-a cuplat cu nevoia arhiepiscopului Calinic de a muta moaştele Sfintei Filofteia din Palatul Episcopal, unde este acum, undeva mai la stradă (...) Şi sunt convins că dacă se mută Sfânta, se mută şi puhoiul de oameni care o vizitează”, a mai spus arhitectul Augustin Ioan, citat de Agerpres. Acesta nu a putut avansa o dată la care ar putea fi finalizat proiectul. Noul edificiu va fi, practic, biserica de întâmpinare, primul monument care va fi văzut de vizitatori. Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeş, noua catedrală, care are va avea, în linii mari, arhitectura Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş, ctitorită de Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea, nu va depăşi ca dimensiuni vechea ctitorie a cărei edificare este atribuită legendarului meşter Manole. În incintă există un loc special amenajat, unde vor fi locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României şi ale arhiepiscopilor Argeşului şi Muscelului. Tot aici vor fi aduse şi osemintele regelui Carol al II-lea, aflate, din 2003, într-o capelă din curtea mănăstirii. Primii doi regi ai României, Carol I şi Ferdinand, împreună cu soţiile lor, Elisabeta şi Maria, sunt înmormântaţi în vechea catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeş.

 

Ceremonie în memoria Reginei Ana

 

Mai mulţi prieteni apropiaţi ai Familiei Regale, care nu pot veni la funeraliile din România, au participat, ieri dimineaţă, la o slujbă religioasă în memoria Reginei Ana, oficiată la Biserica Saint Francois de Sales din oraşul elveţian Morges. La ceremonie au mai asistat, de asemenea, reprezentanţi ai autorităţilor locale, membrii Consiliului Regal, Însărcinatul cu Afaceri al României la ONU, precum şi fiica cea mică a Reginei Ana şi a Regelui Mihai, Principesa Maria. La finalul ceremoniei, sicriul învelit cu stindardul Reginei Ana a fost transportat înapoi la capela Beausobre din Morges, unde va rămâne până marţi, 9 august, când va fi adus cu avionul în România.

×
Subiecte în articol: necropola regala