Confruntate cu incendiile forestiere de proporţii din această vară, cauzate in mare parte de secetă şi de caniculă, autorităţile nu reacţionează. Romănia nu are in acest moment echipamente impotriva incendiilor de pădure, şi nici nu intenţionează să achiziţioneze.
In Apuseni au ars ieri 40 de hectare de pădure şi de păşuni impădurite. In Gorj, flăcările au mistuit aproape 100 de hectare de pădure. Pompierii s-au luptat cu miriştile in flăcări şi cu incendiile de pădure in Caraş-Severin, focul nefiind stins nici la această oră, in ciuda eforturilor făcute de autorităţi. Titluri ca acestea sunt nelipsite in jurnalele de ştiri şi in paginile ziarelor de mai bine de o lună incoace. E trist, dar statisticile arată că numai in luna iulie, din cauza secetei severe şi a caniculei prelungite, au ars aproape 1.000 de hectare de pădure şi păşuni impădurite in toată ţara. Nu s-a ajuns prea greu la această cifră din moment ce, deşi nu recunosc, autorităţile s-au arătat depăşite de evenimente in faţa furiei flăcărilor. Imaginile şi fotografiile dovedesc acest lucru. Nimic din ceea ce vedem că se intămplă in alte ţări, afectate mult mai des de incendiile de pădure: Statele Unite ale Americii, Australia, Grecia.
INCĂLZIREA GLOBALĂ. Experţii climatologi avertizează că Romănia s-ar putea confrunta in viitor cu situaţii similare celor din această vară, in contextul incălzirii globale. Asta inseamnă că incendiile de pădure ar putea deveni un fapt obişnuit, Romănia putăndu-se confrunta cu temperaturi ridicate şi secetă prelungită. Am incercat să luăm legătura cu reprezentanţii autorităţilor, pentru a vedea dacă există măcar in plan achiziţionarea unor avioane şi elicoptere care să fie folosite impotriva incendiilor de pădure, dacă cei in măsură ştiu care sunt ultimele tehnologii in domeniu şi, mai ales, dacă se ştie căt costă astfel de utilaje, cum trebuie ele folosite şi intreţinute. Deşi diplomatic, răspunsul unanim primit a fost "nu". Practic, la ora actuală, nici unul dintre ministerele sau direcţiile care s-ar putea ocupa de achiziţionarea unor astfel de aparate nu a făcut nici un demers in acest sens. Oricum, potrivit legii achiziţiilor publice, dacă procedurile ar incepe astăzi şi s-ar urma toţi paşii legali, respectivele avioane şi elicoptere ar putea fi achiziţionate in aproximativ doi ani.
ŞI BULGARIA ARE. Am contactat şi jurnalişti din Bulgaria pentru a vedea cum stau lucrurile in ţara vecină, in condiţiile in care suprafeţe extinse de pădure au ars şi la ei in această vară, din cauza secetei şi a caniculei.
Colegii de presă ne-au răspuns că autorităţile bulgare au sesizat problema incediilor de pădure şi au luat măsuri incă de acum căţiva ani, inspirăndu-se de la vecinii din Grecia.