x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Nu, România nu a intrat pe ascuns în UE”. Cine şi de ce face această afirmaţie

“Nu, România nu a intrat pe ascuns în UE”. Cine şi de ce face această afirmaţie

de Marina Constantinoiu    |    11 Oct 2013   •   11:18
“Nu, România nu a intrat pe ascuns în UE”. Cine şi de ce face această afirmaţie

Intr-o dezbatere difuzată la 30 septembrie la postul France 2, politiciana franceză Rama Yade, vicepreşedintele Partidului Radical, a declarat că “Uniunea Europeană a băgat România pe ascuns, fără a-i cere să rezolve problema romilor”.

Cu această ocazie, doamna Yade, fost ministru pentru Drepturile Omului în mandatul preşedintelui Nicolas Sarkozy, a criticat în mai multe rânduri lipsa de acţiune politică a României şi Bulgariei în integrarea populaţei rome din aceste două state, aducând acuzaţii totodată şi Comisiei Europene.

Intervenind într-o emisiune a postului France Info, Edith Lhomel, specialistă în problematica extinderii UE, a explicat că nu este corect să se lase să se înţeleagă că România a aderat la UE de manieră rapidă sau “pe uşa din dos”. “Ca şi celelalte ţări care au aderat la UE, şi România a fost nevoită să negocieze toate cele 30 de capitole ale acquis-ului comunitar (legile europene), pentru a se adapta la Dreptul european. In cursul negocierilor se trece prin toate chestiunile: asigurări, bănci, transporturi, dar şi libera circulaţie. Iar României i-a fost cerut să-şi reformeze sistemul judiciar”, a explicat specialista franceză pentru France Info.

“Discuţiile au durat patru ani, apoi, începând cu 2005, statele-membre au ratificat, unul câte unul, tratatul de aderare, pentru o intrare în 2007. România, ca şi Bulgaria, nu au fost acceptate în marea extindere din 2004, când au aderat simultan 10 state. Cele două ţări nu erau încă gata să se reformeze”, a adăugat Edith Lhomel pentru sursa citată.
 

×
Subiecte în articol: uniunea europeana roamnia rama yade