x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Numire la Cotroceni - Generalul Sergiu Medar, seful CNI

Numire la Cotroceni - Generalul Sergiu Medar, seful CNI

de Radu Tudor    |    26 Noi 2005   •   00:00
Numire la Cotroceni - Generalul Sergiu Medar, seful CNI

Presedintele Basescu si-a contrazis ieri declaratiile facute cu o luna in urma. Desi anuntase ca functia va fi ocupata de un om politic, seful statului l-a numit pe generalul Sergiu Medar in functia de consilier prezidential pentru aparare si securitate nationala.
In sedinta CSAT de saptamana trecuta, o data cu infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), s-a decis ca cel care va coordona nemijlocit aceasta structura sa fie consilierul prezidential pentru securitate.

SURPRIZA. Numirea lui Medar a fost o surpriza pentru multi, dar nu si pentru cunoscatorii domeniului. Primul decret semnat de Basescu in decembrie 2004 a fost acela de avansare a lui Medar de la doua la trei stele. Astfel a fost gasita formula petru ca generalul Medar sa nu treaca in rezerva. Mentinerea sa a fost un semnal important dat de presedinte, care venea din afara sistemului.

Medar a fost apreciat in timpul crizei ostaticilor din Irak, cand a pus la dispozitie toate capabilitatile de interceptare ale contingentului romanesc de informatii militare din Irak.

SEFUL SEFULUI. Dupa sapte ani petrecuti la Washington ca atasat militar si inca sase in fruntea Directiei Informatii Militare (J2), Medar a fost numit acum o luna in functia de sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii, dupa trecerea in rezerva a generalului Gheorghe Rotaru. Optiunea presedintelui inlatura si speculatiile privind controlul politic asupra CNI. Medar se afla acum in postura de sef al fostului sau sef, generalul Constantin Degeratu, consilier de stat la Cotroceni. Degeratu era seful Statului Major General cand Sergiu Medar a fost numit seful DIM (J2).

CV
Generalul Medar s-a nascut la 1 ianuarie 1948, la Targu-Jiu. A absolvit in 1970 Facultatea de Tehnologia Constructiilor de Masini. In anul 1986 s-a incadrat in MApN, ca cercetator stiintific la Institutul de Cercetare Stiintifica si Inginerie Tehnologica, iar din 1990 activeaza in DIM. Ca orice spion militar care se respecta, Medar are un semn de recunoastere: fotografia nepotului sau, aflata pe cadranul ceasului sau de mana.

×
Subiecte în articol: observator medar