Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a primit din partea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Justiţie nu numai decizia de neîncepere a urmăririi penale, dar şi multe laude şi aprecieri pentru eforturile de promovare a turismului.
Procurorul Gabriela Zlata, care a întocmit raportul de neîncepere a urmăririi penale, a servit-o pe Elena Udrea cu NUP la 18 decembrie 2009, a doua zi după ce Emil Boc a fost desemnat pentru a doua oară prim-ministru, iar ea a reapărut pe lista Cabinetului. Raportul a fost datat însă, în mod absurd, 18 decembrie 2008!
Acuzaţiile aduse de comisia parlamentară de anchetă, condusă de Ludovic Orban, au fost respinse în documentul respectiv, împănat cu aprecieri la adresa activităţii de promovare a turismului românesc şi care a ajuns abia ieri pe masa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. Elena Udrea a fost acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, deturnare de fonduri, conflict de interese, prezentare de date inexacte Parlamentului, refuz nejustificat de a prezenta Parlamentului informaţii şi documente.
Printre altele, raportul Parchetului aprobă procedura de alegere a firmei SC Eventures pentru organizarea evenimentelor de la Paris, din timpul turneului de la Roland Garros, firmă care o are ca partener pe Amalia Năstase. "SC Eventures este o agenţie de publicitate care se ocupă de organizarea de evenimente (...), având ca partener principal pe Amalia Năstase, soţia fostului jucător profesionist de tenis Ilie Năstase, celebritate la nivel mondial şi care, fie doar prin prisma acestui aspect, se bucură de o bună reputaţie şi de o amplasare favorabilă în contextul legăturilor social-administrative şi de o bună cunoaştere a modului de organizare şi desfăşurare a unor astfel de evenimente", se arată în raportul procurorilor.
APARIŢIA SIGLEI BRD NU E "RECLAMĂ"
Nici evenimentul "Lumină de la malul mării" nu le-a ridicat prea multe întrebări procurorilor, concluzia fiind că încheierea de urgenţă a contractelor a fost justificată de dorinţa de a organiza un concert cu ocazia Paştelui din 2009. "Alegerea unei date cu semnificaţie pentru toţi românii reprezintă o bună strategie de promovare a turismului", apreciază procurorul.
De asemenea, magistratul consideră difuzarea clipului "Land of Choice" pe CNN şI Eurosport drept "o oportună materializare a intenţiei Ministerului Turismului de a promova potenţialul turistic al României în plan internaţional". Costurile difuzării n-au putut fi evaluate de procurori, "întrucât o astfel de iniţiativă s-a desfăşurat în premieră (...), astfel, aceste cheltuieli nu pot fi considerate ca nejustificate, funcţionând în acest sens o prezumţie de oportunitate şi de bună-credinţă".
În plus, procurorul susţine că difuzarea clipurilor pe Eurosport a început la 01.08.2008 (sic!), deşi contractul a fost semnat la 07.08.2009. Apariţia siglei BRD la finalul clipurilor "România - Land of Choice", difuzate internaţional pe banii ministerului, nu ridică nici ea vreun semn de întrebare. Procurorii spun că sigla apare "fără a fi oferite nici un fel de informaţii cu privire la domeniul de activitate al BRD", iar presupusa intenţie a Elenei Udrea de a facilita rescadenţarea împrumutului de trei milioane de euro la această bancă "este lipsită de material probator".
Udrea este absolvită şi de vina de a fi refuzat să trimită documentele ministerului către comisia de anchetă, întrucât contextul în care şi-a manifestat refuzul "este discutabil". Mai mult, pentru procurori, simpla neprezentare a angajaţilor ministerului în faţa comisiei de audiere nu dovedeşte faptul că ministrul le-a interzis acestora să o facă şi "nu dovedeşte exercitarea de acţiuni specifice instigării".
Citește pe Antena3.ro