x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O altfel de reciclare

O altfel de reciclare

de Iulia Barbu    |    16 Mar 2010   •   00:00

Azi, la Romexpo a fost lansat sistemul TEPET de recuperare a ambalajelor de tip PET. Practic, Thermopress lansat astăzi este un aparat electrocasnic ce poate reduce volumul PET-ului cu 92% în 20 de secunde. Astfel orice persoană are posibilitatea să devină colector chiar în propria locuinţă.

Programul TEPET vine şi cu soluţii privind expedierea recipientelor compactate. Sacul oferit împreună cu aparatul poate fi transportat prin intermediul Poştei Române sau prin curier către centrele de colectare TEPET. Cheltuielile de expediere vor fi suportate de TEPET, sacul fiind trimis cu sistemul plată la livrare. Pentru fiecare kilogram expediat, recompensa este de 1 leu. În acest mod, PET-urile nu mai ajung niciodată deşeuri! Din cinci PET-uri recuperate se poate obţine materialul necesar pentru o haină de adult (un tricou).

În România sunt desfăcute anual 133.000 de tone, peste 2,6 miliarde de recipiente de tip PET. În acest timp, doar 1,3 milioane (6% din populaţie) de persoane au acces la un sistem specializat de colectare selectivă a deşeurilor. În lipsa sistemelor de colectare accesibile, zeci de mii de tone de PET-uri ajung în gropile ecologice sau poluează mediul înconjurător, producând adevărate catastrofe ecologice.

AVANTAJE
Cu participarea a doar 1% din gospodăriile familiale din România şi a unităţilor de alimentaţie publică la programul ReciPet, numărul reciclatorilor se poate ridica la aproximativ 100.000 pe an! Cantitatea de recipiente tip PET reciclate în acest program este estimată la 50 de milioane de bucăţi sau 2.500 de tone pe an.

×
Subiecte în articol: verde!