x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O asociaţie a cultivatorilor de mere cere acordul pentru furnizarea de mere mai mici elevilor

O asociaţie a cultivatorilor de mere cere acordul pentru furnizarea de mere mai mici elevilor

de Mediafax    |    29 Sep 2012   •   13:39
O asociaţie a cultivatorilor de mere cere acordul pentru furnizarea de mere mai mici elevilor

Asociatia cultivatorilor de mere din Transilvania cere autoritatilor care organizeaza licitatii pentru furnizarea de mere elevilor si prescolarilor sa reduca standardele si sa accepte ca fermierii sa distribuie si mere mai mici, din cauza secetei care a afectat productia.

Productia de mere este mai mica, in Bistrita-Nasaud, in medie cu 50 la suta fata de anul trecut, din cauza secetei, iar pomicultorii le cer autoritatilor sa accepte ca in scoli, prin program guvernamental, sa poata fi furnizate si mere mai mici cu 20 de grame fata de standardele impuse pana acum.

Directorul unei companii cu profil pomicol, Aurel Onigas, membru in Asociatia cultivatorilor de mere din Transilvania, aflat sambata la Festivalul "Toamna bistriteana", a declarat ca in ferma pe care o conduce s-a obtinut anul acesta o productie cu 50 la suta mai mica fata de anul trecut, precizand ca din cauza secetei merele sunt mai mici.

"Anul acesta, am obtinut o productie cu peste 50 la suta mai mica fata de un an normal, fiindca am avut de-a face cu un an dificil, secetos. Ca si calitate, circa jumatate din mere pot fi pentru consum. Restul se duc in industrie, fiindca merele nu au ajuns la dimensiunea de 60 de milimetri cat ar fi normal sa fie cele pentru consum. Intr-un an normal, trebuie sa fie 70 la suta mere de consum si 30 la suta pentru industrie, iar anul acesta avem cam 50-50 la suta. Noi am irigat o parte mica din livezi. Exploatam trei sute de hectare si am irigat sub zece hectare de livada, nesemnificativ', a declarat Onigas.

Potrivit sursei citate, kilogramul de mere este deja mai scump fata de anul trecut cu cativa zeci de bani.

"Anul trecut pe vremea aceasta vindeam merele cu 1,10-1,20 lei per kilogram, acum cel putin cu 1,6 lei plus TVA vindem merele. Sunt mai scumpe", a spus el.

Din acest motiv, Asociatia cultivatorilor de mere din Transilvania, din care face parte Aurel Onigas, a cerut autoritatilor care organizeaza licitatii pentru furnizarea de mere elevilor si prescolarilor sa reduca standardele de pana acum pentru fructe si sa accepte ca fermierii sa furnizeze si mere de 90 de grame in locul celor de 110 grame.

"Ar fi un ajutor pentru noi fiindca a fost un an cu mere foarte marunte", a spus Onigas.
La randul lui, directorul Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola (SCPP) Bistrita, Ioan Platon, a declarat ca si institutia pe care o conduce a obtinut productii cu circa 40 la suta mai mici.

"Pana in luna iunie a fost totul in regula. Deficitul de precipitatii de anul trecut a fost completat de zapada care a cazut in iarna. In aprilie si mai au cazut precipitatii, dar in iunie am intrat intr-o seceta excesiva care s-a prelungit pana in august. Am fi avut nevoie de precipitatii in pomicultura in aceste luni deoarece era momentul cresterii fructelor si dezvoltarii lor. Din cauza faptului ca nu a plouat, productia a avut de suferit atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Fructele din productia acestui an sunt subdimensionate', a declarat Platon.

Potrivit acestuia, s-au obtinut productii bune doar in acele livezile in care au fost irigati pomii prin picurare, dar este vorba de suprafete foarte mici.

"Noi, statiunea, avem si noi irigatii prin picurare, dar numai pe doua hectare. Din cauza faptului ca nu am putut iriga, avem o productie cu circa 40 la suta mai mica fata de anul trecut', a spus el.

In ce priveste pretul fructelor, Ioan Platon a declarat ca SPCPP nu a majorat deocamdata preturile pe kilogramul de mere.

"In prezent, noi vindem mere cu 2 lei - 2,5 lei kilogramul. La fel costa prunele si perele, in medie 2 lei kilogramul. Vreau sa atrag atentia ca aceste preturi sunt mai mici ca in hipermaketuri. Acolo s-a ajuns ca un kilogram de mere sa coste 8 lei. Trebuie sa avem in vedere si calitatile gustative, continutul de macro si micro elemente si savoarea merelor romanesti fata de cele straine care sunt fade, pline de apa. Sigur, incanta la ochi, dar nu si la gust', a declarat Ioan Platon.

La Festivalul "Toamna bistriteana" a participat cu mere de vanzare si un producator din Unirea, Ciudarean Ardelean, care a spus ca si productia sa a fost redusa la jumatate.

"Fata de anul trecut, recolta e mai putina si mai compromisa. Merele sunt mai mici. Trei luni nu a plouat si a fost mai greu. Asa e, un an mai bun, altul mai rau. La mine, productia a scazut cu 50 la suta. Nu stiu la altii, dar la mine asa este. Eu produc fructe ecologice si nu stropesc cu insecticide. Chiar daca sunt fructe ecologice, nu mi-am permis sa le scumpesc. Prea putina lume stie aprecia fructul ecologic. Eu vand kilogramul cu 2 lei, dar dau merele de acasa, am clientii mei care cumpara de ani de zile fiindca stiu ce cumpara", a declarat Ardelean.

Peste o suta de producatori de legume, fructe si conserve participa, sambata si duminica, la Festivalul "Toamna bistriteana".

×