x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O femeie care a născut în 13 martie la MedLife Grivița, diagnosticată cu COVID-19. Maternitatea este suspendată

O femeie care a născut în 13 martie la MedLife Grivița, diagnosticată cu COVID-19. Maternitatea este suspendată

24 Mar 2020   •   11:41
O femeie care a născut în 13 martie la MedLife Grivița, diagnosticată cu COVID-19. Maternitatea este suspendată
Sursa foto: pixabay.com

O femeie care tocmai a născut la o maternitate privată din București, respectiv la MedLife Grivița, a fost diagnosticată cu infecție cu coronavirus. Lăuza s-a internat la spital în 13 martie, însă abia luni seara s-a confirmat că aceasta are COVID-19, anunță unitatea medicală privată.

„În data de 13 martie 2020, pacienta s-a internat în Maternitatea MedLife Grivița pentru naștere, prezentând contracții, fara vizite in alte unitati MedLife. La momentul internării pacienta nu prezenta nici o simptomatologie specifică patologiei respiratorii acute și a declarant, în scris, pe proprie răspundere, că nu a călătorit într-o zonă cu risc și nu a interacționat cu nici o altă persoană suspectă COVID 19 sau care provine din zonele galbene sau roșii, după cum sunt definite de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile”, arata MedLife, într-un comunicat de presă, transmis luni.

În timpul operației de cezariană, pacienta a suferit un puseu febril, care a fost stabilizat în scurt timp.

„În acest context, pacienta a revenit asupra declarației, menționând ca a intrat în contact cu o persoană recent întoarsă din Spania. Ca urmare, echipa medicală a contactat Direcția de Sănătate Publica în vederea evaluarii cazului. La momentul respectiv, reprezentanții DSP au transmis instituției noastre că pacienta nu îndeplinește criteriile pentru testare. La o săptămâna de la naștere, timp în care evoluția a fost favorabilă, pacienta a declanșat un nou episod de febră, dezvoltând pneumonie. Astfel în dată de 20 martie, medicii au insistat pentru efectuarea unor investigații suplimentare, fiind reluate discuțiile cu DSP în vederea testării pentru COVID-19”, adaugă reprezentanții spitalului privat.

De la momentul recoltării pentru test, în conformitate cu protocoalele în vigoare și cu procedurile transmise de către Ministerul Sănătății, pacienta a fost izolată. Mai mult, aceasta a fost carantinată față de restul pacienților și a personalului medical și auxiliar din maternitate, la ea având acces doar medicul curant și asistenta, echipați corespunzător.

În seara zilei de luni, rezultatul testului pentru pacientă a fost confirmat pozitiv.

„Pacienta, alături de nou-născut, au fost transferați către Institutul de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Bals". Aceștia se aflau într-o stare bună, mama fiind cu simptomatologie respiratorie în remisie. Menționăm că pe toată perioada internării am comunicat starea pacientei către Direcția de Sănătate Publică pentru a decide oportunitatea testării pentru COVID 19 și a pune în aplicare măsurile care se impun în funcție de tabloul clinic”, arată sursa citată.

Spitalul privat a demarat o anchetă epidemiologică. În acest moment, nici unul dintre contacții direcți ai pacientei pe perioada spitalizării, nu este simptomatic.

„Pe această cale, facem un apel către toți pacienții care ajung într-o unitate medicală, publică sau privat, de a respecta în totalitate măsurile de prevenție epidemiologică impuse de către autorități și de a da dovadă de reponsabilitate și transparență totală în relația cu personalul medical. În aceste momente critice de pandemie, este esențial să se conștientizeze importantă transmiterii informațiilor corecte și complete pentru a ține în siguranță personalul medical și a limita răspândirea bolii. De acțiunile individuale ale fiecăruia depide siguranță noastră, a tuturor”, conchide MedLife.

Activitatea de nașteri este suspendată în acest moment. Nicio altă mămică internată nu a intrat în contact cu pacienta confirmată. În acest moment pacientele sunt în deplina siguranță, urmând că împreună cu DSP ul să decidem testarea acestora și după caz, externarea acestora.

Sursa: Mediafax

×